ЗДРАВЉЕ НА ТАЊИРУ Овај састојак ће вашу купус салату учинити још богатијом нутријентима
Веровали или не, купус салата може да буде још здравија него што то јесте у изворном облику.
Купус и његове здравствене предности добро су познате, било да је у свежем, било у укисељеном стању. Као основа или састојак многих јела чини важан део и зимске и летње трпезе, а купус салата, један од омиљених прилога, веровали или не, може да буде још здравија него што то јесте у изворном облику.
Подсетимо се шта све од корисних састојака садржи купус:
Купус и уобичајене комбинације: које су предности и нутритивни квалитети
Многи ће рећи да нису присталице комбиновања нових састојака са купус салатом на коју смо навикли. И стварно, шта је боље од „обичне“ купус салате са мало уља, сирћета и соли или киселог купуса посутог алевом паприком?
Треба додуше констатовати да је са трендовима здравије хране и ова базична припрема купус салате доживеле промене. Многи су сунцокретово уље избацили из употребе и сада користе само маслиново или уље од коштица грожђа, а уместо обичне соли конзумирају хималајску.
Обично сирће чешће сада мења јабуково, или балзамико. Истина, онај основни укус здравог, младог сировог купуса тешко може да се измени, али наведени додаци свакако барем делом мењају арому на коју смо навикли.
Ако говоримо о здравственим предностима, нема сумње да су маслиново уље или оно од коштица грожђа неупоредиво здравији од сунцокретовог. А шта је са неким другим састојцима?
Купус и бибер
Бибер има изразито антиоксидативно, антибактеријско и антизапаљенско дејство. Пикантну арому му даје супстанца пиперин, који је изузетно здрава супстанца. Помаже код проблема са пробавом, дијарејен или затвора, уринарних инфекција, респираторних инфекција, главобоље. Делотворан је и код продуктивног кашља, главобоље и мучнине, а истраживања кажу да је добар и за когнитивне проблеме и превенцију Алцхајмерове болести.
Комбинација са купусом је добар избор ако волите мало пикантнији, али не и превише љуткаст укус. Удружена лековита својстава само су аргумент више да побиберите купус салату тако што ћете исецканом или иструганом купусу након зачињавања додати млевени црни бибер.
Разне врсте паприке и купус
Паприка је поврће које садржи највише витамина Ц. Замислите шта све онда ако се удруже могу паприка и купус као салата? Ако волите љуто, отвара се велико поље маште за експериментисање које ће појачати и укус и арому, али и нутритивну вредност ове комбинације.
Ситно сецкана зелена или црвена паприка су одличан предлог за додатак купус салати у свежем облику, а кисели купус је тешко замислити без алеве паприке. Новина би могле да буду чили папричице, које садрже највише капсаицина, једињења задуженог за љутину али и највеће здравствене предности паприке. Међу њима је и доказано антикоагулантно дејство.
Бела ротква
Корен ове биљке је изузетно богат витамином Ц, тако да би једна нормална порција купус салате уз додатак рендане роткве могла да обезбеди добар део дневних потреба за витамином Ц. Ротква садржи и витамине Б групе, калијум, калцијум, магнезијум, манган и гвожђе. Богата је антиоксидантима. Помаже у контроли шећера у крви а као и купус, спада у нискокалоричне намирнице. Али, уз мало калорија, ту је доста дијететских влакана.
Бела ротква се од давнина користила као помоћ код прехлада, јер јача имунитет и помаже у заштити од инфекција и штетних патогена.
Лук и купус, иде ли то и како?
Иде и те како, кажу стручњаци за исхрану, али не и сваки лук. Препорука је да у салати пробате комбиновање свежег купуса са празилуком. Празилук је веома богат хранљивим материјама, има мало калорија исто као и купус, а слични су и по великој количини различитих витамина и минерала.
Празилук обилује бета каротеном, који тело претвара у витамин А. Овај витамин кључан је за добар вид, али и стабилан имунитет. Ту је и витамин К1, неопходан за правилно згрушавање крви и кардиоваскуларно здравље. У празилуку има мангана, значајног за здравију штитасту жлезду. Такође, и каемпферола, биљног полифенолног антиоксиданса, алицина и других тиосулфината (сумпорних супстанци корисних за здравље срца). Већина ових састојака својим саставом утиче на снижавање нивоа холестерола и крвног притиска.
Празилук ће додати купусу арому, али неће изазвати иритацију, коју код неких особа могу да покрену бели и црни лук.
Сусам у купус салати
Сусам је веома хранљиво семе богато различитим есенцијалним нутријентима. Садржи протеине, мононезасићене и полинезасићене масноће, биљна влакна, гвожђе, калцијум, цинк, магнезијум, витамине Б1 и Б6. Уз то, семенке сусама садрже лигнане, фитостероле, антиоксиданте и друге биоактивне супстанце које су корисне за наше опште здравствено стање.
Побољшава здравље кардиоваскуларног система јер томе доприносе омега-3 и омега-6 масне киселине, јер могу да смање ризик од срчаних болести. Смањује ниво холестерола, јача кости и обилује антиоксидантима, који поред осталог спречавају упалне процесе у телу.