light rain
15°C
11.03.2025.
Нови Сад
eur
117.0992
usd
112.8015
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ЗАШТО ЈЕ СЛАНИ ДОРУЧАК БОЉИ ЗА СТАРИЈЕ Ове четири житарице су најздравије

10.03.2025. 16:14 16:33
Пише:
Извор:
АЛО/ Здравље
слани доручак
Фото: youtube prinstcrin/ Gurman TV

Нутриционисти отривају: "Слани доручак бољи је за старије због стабилизације шећера, протеина...“

Добро здравље прати квалитетна и избалансирана исхрана, а за то је битан и здрави доручак.

Житарице су једне од намирница које је корисно уврстити у свакодневну исхрану јер су богате бројним сложеним угљенохидратима, влакнима, витаминима, минералима и антиоксидантима.

Нутрициониста Маргита Златић Црнковић појаснила је шта се старијим особама препоручује да једу ујутро.

Она је за Мировина.хр открила зашто су житарице важне за старије особе и које су од њих најздравије и дају пуно енергије.

 ‘Слани доручак може бити бољи избор’

Ако причамо о томе да ли је бољи слани или слатки доручак, она каже како обе варијанте имају своје предности.

Али, како истиче, за старије особе често је бољи слани доручак. Разлог томе је стабилизација шећера у крви и бољи унос протеина и здравих масти које су присутне управо у сланом доручку.

– Предности сланог доручка су да стабилизује шећер у крви и спречава нагле падове енергије, док више протеина помаже у очувању мишићне масе. Мањи унос једноставних шећера смањује ризик од дијабетеса. С друге стране, предности слатког доручка, ако је базиран на целовитим житарицама и воћу, је то што осигурава влакна и антиоксидансе. Такође, може бити лакше пробављив за особе с осетљивим желуцем, објаснила је.

Омлет с поврћем и интегралним хлебом један је од сланих доручака који се посебно препоручује старијима.

Осим тога, нутриционистица је као здрави слани доручак предложила јогурт или кефир с орашастим плодовима и семенкама.

Протеини, здраве масти и влакна

Интегрална каша која садржи спелту, зоб, или просо с додатим сиром и маслиновим уљем, још су једна од опција сланог доручка који може дати потребну снагу вашем организму. Златић Црнковић сматра да је слатке доручке потребно јести умерено. Један од њих је зобена каша с орашастим плодовима и циметом, при чему је добро ставити мање воћа због шећера које садрже. Осим тога, слатко јело које се може појести ујутро може садржати грчки јогурт, ланене семенке и неколико бобица.

– Закључно, за старије особе идеалан је уравнотежен доручак с нагласком на протеине, здраве масти и прехрамбена влакна. Слани доручак може бити бољи избор за старије због стабилизације шећера у крви и очување мишићне масе, док је слатки доручак добар ако је направљен с целовитим намирницама и умерен у шећеру.

Ове четири житарице су најздравије

Житарице попут кус-куса, булгура, спелте и зоби изузетно су важне за здравље старијих особа и пензионера, нагласила је нутриционисткиња.

Разлог томе је што су богате сложеним угљенохидратима, влакнима, витаминима Б, минералима попут гвожђа, магнезијума и цинка као и антиоксидансима.

Житарице поспешују здравље црева и користе варењу због високог садржаја влакана. Осим тога, смањују затвор и доприносе здрављу цревне микробиотике.

Надаље, житарице одржавају енергију и стабилан шећер у крви због сложених угљенохидрата. Такође осигуравају дуготрајну енергију без наглих скокова шећера у крви, што је кључно за превенцију дијабетеса типа 2. Битне су и за здравље срца јер придоносе снижавању холестерола и крвногпритиска, смањујући ризик од кардиоваскуларних болести. Житарице су битне за очување мишићне масе и костију. Тачније магнезијум, цинк и гвожђе у њима придоносе очувању мишићне масе. Исто тако јачају имунитет и помажу здравље костију.

Као најздравије житарице нутрициониста Златић Црнковић издвојила је зоб, пир, булгур и квиноју.

– Зоб је најбољи извор бета-глукана, има влакна које снижава холестерол и стабилизује шећер у крви. Ту је и пир који садржи више протеина и влакана од обичне пшенице, а богат је магнезијумом и гвожђем. Осим тога, јако је здрав и булгур јер је нискокалоричан, богат влакнима и протеинима. Одличан је за варење и ситост. Квиноја, иако није права житарица сматра се јако здравом јер садржи свих девет есенцијалних аминокиселина, што је чини изврсним извором биљних протеин, казала је нутриционистица.

АЛО/ Здравље

Извор:
АЛО/ Здравље
Пише:
Пошаљите коментар
РЕЦЕПТ ХИЛАНДАРСКИХ МОНАХА ЗА ЗДРАВ ДОРУЧАК Направите укусну посну проју од једноставних састојака
проја

РЕЦЕПТ ХИЛАНДАРСКИХ МОНАХА ЗА ЗДРАВ ДОРУЧАК Направите укусну посну проју од једноставних састојака

05.03.2025. 10:37 10:42