Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

ZAŠTO JE SLANI DORUČAK BOLJI ZA STARIJE Ove četiri žitarice su najzdravije

10.03.2025. 16:14 16:33
Piše:
Izvor:
ALO/ Zdravlje
слани доручак
Foto: youtube prinstcrin/ Gurman TV

Nutricionisti otrivaju: "Slani doručak bolji je za starije zbog stabilizacije šećera, proteina...“

Dobro zdravlje prati kvalitetna i izbalansirana ishrana, a za to je bitan i zdravi doručak.

Žitarice su jedne od namirnica koje je korisno uvrstiti u svakodnevnu ishranu jer su bogate brojnim složenim ugljenohidratima, vlaknima, vitaminima, mineralima i antioksidantima.

Nutricionista Margita Zlatić Crnković pojasnila je šta se starijim osobama preporučuje da jedu ujutro.

Ona je za Mirovina.hr otkrila zašto su žitarice važne za starije osobe i koje su od njih najzdravije i daju puno energije.

 ‘Slani doručak može biti bolji izbor’

Ako pričamo o tome da li je bolji slani ili slatki doručak, ona kaže kako obe varijante imaju svoje prednosti.

Ali, kako ističe, za starije osobe često je bolji slani doručak. Razlog tome je stabilizacija šećera u krvi i bolji unos proteina i zdravih masti koje su prisutne upravo u slanom doručku.

– Prednosti slanog doručka su da stabilizuje šećer u krvi i sprečava nagle padove energije, dok više proteina pomaže u očuvanju mišićne mase. Manji unos jednostavnih šećera smanjuje rizik od dijabetesa. S druge strane, prednosti slatkog doručka, ako je baziran na celovitim žitaricama i voću, je to što osigurava vlakna i antioksidanse. Takođe, može biti lakše probavljiv za osobe s osetljivim želucem, objasnila je.

Omlet s povrćem i integralnim hlebom jedan je od slanih doručaka koji se posebno preporučuje starijima.

Osim toga, nutricionistica je kao zdravi slani doručak predložila jogurt ili kefir s orašastim plodovima i semenkama.

Proteini, zdrave masti i vlakna

Integralna kaša koja sadrži speltu, zob, ili proso s dodatim sirom i maslinovim uljem, još su jedna od opcija slanog doručka koji može dati potrebnu snagu vašem organizmu. Zlatić Crnković smatra da je slatke doručke potrebno jesti umereno. Jedan od njih je zobena kaša s orašastim plodovima i cimetom, pri čemu je dobro staviti manje voća zbog šećera koje sadrže. Osim toga, slatko jelo koje se može pojesti ujutro može sadržati grčki jogurt, lanene semenke i nekoliko bobica.

– Zaključno, za starije osobe idealan je uravnotežen doručak s naglaskom na proteine, zdrave masti i prehrambena vlakna. Slani doručak može biti bolji izbor za starije zbog stabilizacije šećera u krvi i očuvanje mišićne mase, dok je slatki doručak dobar ako je napravljen s celovitim namirnicama i umeren u šećeru.

Ove četiri žitarice su najzdravije

Žitarice poput kus-kusa, bulgura, spelte i zobi izuzetno su važne za zdravlje starijih osoba i penzionera, naglasila je nutricionistkinja.

Razlog tome je što su bogate složenim ugljenohidratima, vlaknima, vitaminima B, mineralima poput gvožđa, magnezijuma i cinka kao i antioksidansima.

Žitarice pospešuju zdravlje creva i koriste varenju zbog visokog sadržaja vlakana. Osim toga, smanjuju zatvor i doprinose zdravlju crevne mikrobiotike.

Nadalje, žitarice održavaju energiju i stabilan šećer u krvi zbog složenih ugljenohidrata. Takođe osiguravaju dugotrajnu energiju bez naglih skokova šećera u krvi, što je ključno za prevenciju dijabetesa tipa 2. Bitne su i za zdravlje srca jer pridonose snižavanju holesterola i krvnogpritiska, smanjujući rizik od kardiovaskularnih bolesti. Žitarice su bitne za očuvanje mišićne mase i kostiju. Tačnije magnezijum, cink i gvožđe u njima pridonose očuvanju mišićne mase. Isto tako jačaju imunitet i pomažu zdravlje kostiju.

Kao najzdravije žitarice nutricionista Zlatić Crnković izdvojila je zob, pir, bulgur i kvinoju.

– Zob je najbolji izvor beta-glukana, ima vlakna koje snižava holesterol i stabilizuje šećer u krvi. Tu je i pir koji sadrži više proteina i vlakana od obične pšenice, a bogat je magnezijumom i gvožđem. Osim toga, jako je zdrav i bulgur jer je niskokaloričan, bogat vlaknima i proteinima. Odličan je za varenje i sitost. Kvinoja, iako nije prava žitarica smatra se jako zdravom jer sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina, što je čini izvrsnim izvorom biljnih protein, kazala je nutricionistica.

ALO/ Zdravlje

Izvor:
ALO/ Zdravlje
Piše:
Pošaljite komentar
RECEPT HILANDARSKIH MONAHA ZA ZDRAV DORUČAK Napravite ukusnu posnu proju od jednostavnih sastojaka
проја

RECEPT HILANDARSKIH MONAHA ZA ZDRAV DORUČAK Napravite ukusnu posnu proju od jednostavnih sastojaka

05.03.2025. 10:37 10:42