Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ВОЛИМО ЈЕ, АЛИ ОВАЈ ПОДАТАК ЈЕ ПРАВО ИЗНЕНАЂЕЊЕ Да ли је туњевина у конзерви здрава?

04.07.2024. 09:43 10:04
Пише:
Извор: Freepik

Риба је пуна корисних витамина и хранљивих материја, али да ли је конзервирана туна здрава или превише ризична за јело?

„Конзервирана туњевина је хранљив, посни извор немасних протеина и омега-3 масних киселина.

Богат је витаминима и минералима, а можете га користити у салатама, сендвичима, јелима од тестенина и разним другим оброцима, што га чини практичном и здравом храном“, каже др Лиза Јанг за „Еат This, Нот That!“.

Конзервирана туњевина је богата протеинима и садржи низ макронутријената.

У туњевини можете пронаћи гвожђе, селен, јод, ниацин (витамин Б3), фолат (витамин Б9) и витамин Б12.

Туњевина је богата протеинима

Једна од главних предности једења конзервиране туњевине је да можете повећати унос протеина на приступачан и једноставан начин.

Туњевина се такође сматра извором комплетног протеина, што значи да садржи свих девет есенцијалних аминокиселина.

Садржи омега-3 масне киселине

Као и многе друге врсте рибе и морских плодова, туњевина у конзерви је богата омега-3 масним киселинама, а ова здрава врста масти има дугу листу потенцијалних предности.

Прво, студије су показале да конзумирање омега-3 масних киселина у исхрани може помоћи код симптома депресије и општег расположења, као и да успори когнитивни пад повезан са старењем.

Недавно истраживање је такође закључило да омега-3 масне киселине могу помоћи код кардиоваскуларног здравља снижавањем холестерола, смањењем крвних угрушака и смањењем упале.

Конзервирана туњевина има мало калорија

Туњевина је одличан извор протеина за људе који пазе на унос калорија јер има мање калорија од многих других животињских извора протеина.

На пример, порција месног одреска од 85 грама садржи око 230 калорија, а порција пилећих батака око 200 калорија. Порција туњевине у конзерви садржи мање од 100 калорија, а садржи и 20 грама протеина.

Богат је витаминима и минералима

Конзервирана туњевина је пуна корисних витамина и минерала. На пример, туњевина садржи низ витамина Б, као што су Б3 (ниацин), Б9 (фолат) и Б12.

Ови витамини могу помоћи у обезбеђивању енергије, метаболизму протеина, формирању ДНК и помоћи целокупној функцији мозга.

Конзервирана туњевина је такође богата селеном, минералом који помаже у повећању производње белих крвних зрнаца. Ово може побољшати здравље срца, имунитета и мозга.

Потенцијални нежељени ефекти

Највећи проблем са конзервираном туном је повећана количина натријума.

Конзумирање великих количина натријума с времена на време не би требало да има превише утицаја на ваше здравље, али стално конзумирање натријума може довести до високог крвног притиска и кардиоваскуларних проблема.

Препоручени дневни унос је 2300 милиграма натријума, а ако конзумирате превише конзервиране туњевине, лако можете прекорачити дневну границу.

Прекомерна масноћа

Конзервирана туњевина долази у води или уљу, и док масне сорте имају јачи укус и влажнију текстуру, често могу да садрже превише масти за једну порцију.

Просечна конзерва туњевине садржи 10 грама маслиновог уља, које, иако је здраво за срце, може допринети дневном уносу масти.

Како безбедно конзумирати конзервирану туњевину?

Најважнији савет је умереност. Стручњаци препоручују да недељни унос конзервиране туњевине не прелази две до три конзерве, преноси N1.info.hr.

Крстарица

Аутор:
Пошаљите коментар