Tело шаље јасне сигнале кад недостаје неки витамин
Прерађена храна с мало хранљивих материја, брзинско кување или конзумација готове хране је драстично смањила унос витамина у организам. Обично људи сазнају за недостатак неког витамина или минерала у телу кад је ситуација већ драматична, а симптоми су и више него видљиви.
Доносимо листу витамина, њихове карактеристике и начин на који утичу на здравље, затим прве симптоме, као и храну која ће повећати потребне вредности. Битно је напоменути да нико не може сам себи да постави дијагнозу. У случају да особа примети неки од симптома, саветује се да иде код доктора на детаљне претраге.
Б12
Игра важну улогу у производњи ДНА те да помаже и стварање нових неуротрансмитера у мозгу. Најчешћи симптоми недостатка витамина Б12 укључују: обамрлост у рукама, стопалима и/или ногама, потешкоће с ходањем и равнотежом, анемија, умор, слабост, отицање језика, губитак памћења, параноја и халуцинације. Доктори објашњавају да је у порасту недостатак витамина Б12 јер све више људи постају вегани. Б12 се углавном налази у месу па се људима с недостатком овог витамина препоручује да уведу у исхрану више меса - поготово пернатих животиња, рибе и млечних производа.
Магнезијум
Помаже у чишћењу тела од токсина и спречава мигрену и појаву кардиоваскуларних болести. Одређена истраживања показују да чак може смањити ризик од развоја дијабетеса за оне који су високо ризични. Упркос невероватним предности за тело, 80 посто људи има мањак магнезијума у организму. Симптоми недостатка магнезијума су: смањење апетита, мучнина и повраћање, умор и слабост. Велики недостатак може узроковати укоченост, грчење мишића, конвулзије, абнормалан срчани ритам, промене у личности и низак ниво калијума или калцијума. Да би добили потребан магнезијум, људи не морају посезати за разним додацима за прехрану. Боље је конзумирати тамно зелено лиснато поврће као што су спанаћ или блитва. Неке врсте пасуља, ораха и семенки - попут бундеве, сунцокрета и сусама - такође су велики извор магнезијума, као и авокадо.
Витамин Д
Најбољи извор витамина Д је сунце, па није лоше искористити прилику преко лета и мало се осунчати (наравно, намазани кремама са заштитним фактором), али предности овог витамина су много озбиљније од лепог препланулог тена. Витамин Д је кључан за здравље костију, а недостатак може узроковати остеопорозу. Симптоми недостатка витамина Д укључују: умор и болове у мишићима или слабост, а код педесетогодишњака и старијих симптоми су и гојазност, депресија, знојење главе и слаб имунитет. Да бисте добили витамин Д, потребно је осунчати се толико да кожа буде за нијансу тамнија. Више од тога је штетно за тело и неће утицати на производњу више витамина Д. Исхраном се може повећати количина витамина Д ако конзумирате: више масне рибе, а млеко с додатком витамина Д и јогурт једете сваки дан.
Гвожђе
Веома је важно за здравље, јер помаже телу да произведе црвена крвна зрнца. Кад је ниво гвожђа сувише низак, крв у телу не може да преноси довољно кисеоника, што може да изазове озбиљне проблеме. Симптоми ниског гвожђа укључују: умор, бледу кожу и танку, ретку косу. Намирнице које садрже велике количине гвожђа су: говедина, шкољке, спанаћ, сочиво, пасуљ и леблебија.
Калцијум
Најбољи и највећи извор калцијума је у млеку! Калцијум је кључан за здравље костију. Али он такође контролише и функције мишића и нерава. Уобичајени симптоми недостатка калцијума су: умор, грчеви у мишићима, ненормалан срчани ритам и слаб апетит. Калцијум можете да се надокнади комзумацијом сирових целовитих намирница које максимално повећавају природне минерале, као што су лиснато поврће. Јогурт, агруми, рогач и пшенична трава такође су велики извор калцијума. Код калцијума је веома битно саветовати се с доктором јер је његов ниво уско везан за витамин Д, К2 и магнезијум, а превише калцијума може повећати ризик од срчаног или можданог удара.
Витамин Е
Неопходан је за здраво функционисање мозга, штити од старења и одржава нормалан ниво холестерола. Мањак витамина Е се може препознати по овим симптомима: слабост мишића, губитак мишићне масе, абнормални покрети очију, сметње вида и нестабилан ход. Најбољи извор витамина Е су: орашасти плодови, попут лешника, бадема, ораха, и пекан ораха, затим семенке, маслиново уље, махунарке и зелено поврће.
Фолна киселина
Узимање додатка фолне киселине гинеколози обично препоручују трудницама јер она држи под контролом црвене крвне ћелије, а смањење фолне киселине може узроковати оштећење неуралне цеви код нерођене деце. Симптоми недостатка фолне киселине су: умор, појава седих, чиреви у устима, и отицање језика. Кроз исхрану фолну киселину можете надокнадити конзумацијом: тврдих житарица, пасуљем, сочивом, спанаћем, блитвом, раштиком и naranyama.