СТАРИНСКИ РЕЦЕПТ ЗА ПРЕБРАНАЦ Толико добар да ће сви остали пасти у заборав
Прави се од белог пасуља са карамелизованим луком.
Толико је укусан да ћете га правити бар једном недељно, а уколико кад не постите, обавезно пробајте и мало јачу верзију овог јела.
Рецепт за класичан домаћински пребранац.
Састојци:
500 г белог пасуља
1 ловоров лист
100 мл уља
6 комада лука
8 ченова белог лука
1 кашика млевене слатке паприке
шака першуна
Припрема:
За домаћински пребранац потопите бели пасуљ током ноћи у доста хладне воде, а затим га оцедите и ставите у велику шерпу са ловоровим листом. Прелијте са три пута вец́ом количином воде и ставите шерпу на јаку ватру. Пустите да проври, а затим смањите ватру и кувајте око 1½ сат или док пасуљ не омекша. Оцедите кувани пасуљ, и одвојите мало течности за кување.2
Загрејте рерну на 180°Ц. Док се пасуљ кува, ољуштите и ситно исеците лук и бели лук. Ставите уље у велику ватросталну тепсију или посуду за рерну и додајте нарезани лук. Пржите лук на средњој ватри око 30 минута док не порумени и не постане лепљив. Ако лук почне да се лепи за шерпу, додајте мало воде. Додајте нарезани бели лук и слатку млевену паприку у последњих 10 минута кувања.
Умешајте оцеђени пасуљ и 750 мл течности за кување и обилно зачините. Ставите непокривену тепсију у рерну и пеците око 1-1½ сата. Проверите пасуљ неколико пута током печења и додајте још мало течности за кување, ако буде потребно. Извадите тепсију из рерне и оставите да се пасуљ охлади. Посипајте першуном и сервирајте. Уживајте у класичном домаћинском пребранцу.