ОВОМ ПАСУЉУ НЕМА РАВНОГ, прсте да полижете! Спремите га по рецепту славног кувара Стеве Карапанџе; Ево и како
Пасуљ је традиционално јело које сви обожавају.
Стево Карапанџа је био и остао један од најпознатијих кувара из бивше Југославије. Његовом чорбастом пасуљу нема равног, ево како га он спрема:
Састојци:
- 450 г пасуља (тетовац или градиштанац)
- 2 шаргарепе
- 2 главице црног лука
- 1 струк празилука
- 2 ловорова листа
- 300 гр сувог меса (кртина или ребарца)
- 1 кашичица црвене млевене паприке
- 1/2 кашичице млевеног бибера
- 1 кашика биљног зачина
- 2 кашике брашна
- 30 мл уља
- соли по укусу
Припрема: Пасуљ очистити, опрати и потопити га у хладну воду увече пре кувања. Ујутру ставити да се кува, пустити да проври, па кувати око десетак минута. Процедити прву воду, па пасуљ налити топлом водом. Исецкати ситније 2 главице црног лука, па додати пасуљу, као и 2 ловорова листа.
Очистити и насећи шаргарепе, пропржити с луком, па додати пасуљу. Додати опрано суво месо или ребра. Кувати око сат и по до два сата (у зависности од врсте пасуља). По потреби додати још воде, у зависности колико чорбаст пасуљ желите, преноси stil.kurir.rs.
Кад је пасуљ куван, направити запршку. Загрејати уље у тигању, додати брашно, пропржити пазећи да не загори. Прохладити, па додати млевену паприку. Добро промешати и сипати у кувани пасуљ. Додати биљни зачин по укус, бибер и соли по укусу. Кувати још 5 минута и искључити.