overcast clouds
12°C
11.03.2025.
Нови Сад
eur
117.0992
usd
112.8015
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

СЛАТКИ КРОМПИР БАТАТ СУПЕРНАМИРНИЦА ЗА СВАКОГ Три савршена рецепта која ће освојити ваша чула

11.03.2025. 16:50 17:11
Пише:
Извор:
Аваз.ба
батат
Фото: Ilustracija pixabay

Слатки кромпир, познат и као батат, све више осваја кухиње широм света захваљујући својој хранљивој вредности, природној слаткоћи и свестраној примени.

Потпуно је без масноћа, садржи мало протеина, а највише енергије добија из скроба и природних шећера. Са само 85 калорија на 100 грама и богатим садржајем влакана, овај коренасти плод је савршен избор за здраву исхрану.

Батат је одличан избор за све – од беба до старијих особа, гурмана, па чак и оних са посебним прехрамбеним потребама. Иако је природно сладак, његов гликемијски индекс је знатно нижи од обичног кромпира, што га чини погодним за особе са дијабетесом и оне који воде рачуна о нивоу шећера у крви. Пружа дуготрајан осећај ситости, што га чини одличним избором за спортисте и све који су изложени повећаним физичким и менталним напорима.

Ово укусно поврће може се припремати на безброј начина – кувано, печено, у облику пиреа или хрскавог помфрита. Доносимо вам три најпопуларнија начина припреме батата:

1. Пире од батата – кремасто и неодољиво укусно
Састојци:

4 велика батата
50 г путера
100 мл млека или павлаке
Со и бибер по укусу
Припрема:
Батате огулите, исецкајте и скувајте док не омекшају. Испасирајте их са путером и млеком до глатке текстуре. Зачините по укусу, а за додатну арому можете додати мало цимета или мушкатног орашчића.

2. Батат печен у рерни – хрскав и пун укуса
Састојци:

4 батата
2 кашике маслиновог уља
Со, бибер, рузмарин (по жељи)
Припрема:
Батате исеците на кришке, премажите маслиновим уљем и зачините. Пеците у рерни на 200°C око 30 минута док не постану златно-смеђи и хрскави.

3. Помфрит од батата – здрава замена за класични помфрит
Састојци:

3 батата
2 кашике маслиновог уља
Со, бибер, црвена паприка (по жељи)
Припрема:
Батате исеците на штапиће, премажите маслиновим уљем и зачините. Распоредите их на папир за печење и пеците на 220°C око 25-30 минута, повремено мешајући.

Било да га једете као прилог или главно јело, батат је намирница која ће вас одушевити и својим укусом и својим благотворним дејством на организам

Извор:
Аваз.ба
Пише:
Пошаљите коментар