КОРА ОД БАНАНА КАО СУВО ЗЛАТО Немојте је бацати већ је осушите, користи су бројне, а много је и здрава
Многи сматрају да је боље брашно од коре банане него производи на бази пшенице.
Недавна студија је показала да ако се коре од банане бланширају, осуше и самељу у брашно, могу се претворити у пецива које имају подједнако добар укус. Многи сматрају да је можда и боље брашно од коре банане него производи на бази пшенице, пише Сциенце Алерт.
Осим ако нисте посвећени читалац веганских блогова о кувању, вероватно никада нисте размишљали о кувању са кором банане. Али не само да је савршено безбедно, веć су научници такође показали да је заиста добро за организам.
Када су производи њиховог експеримента тестирани на укус, потрошачи су изјавили да су подједнако задовољни укусом.
Добићете чак и издашну количину минерала и хранљивих материја за борбу против рака. Шећерни колачићи обогаћени кором од банане, на пример, садржали су много више влакана, магнезијума, калијума и антиоксидативних једињења.
Са друге стране, додавање превише брашна од коре банане је резултирало да колачићи буду помало смеђи и тврди, вероватно од свих додатних влакана. Али када су серије направљене са брашном које садржи 7,5 одсто коре банане, текстура колачића је достигла далеко привлачнију равнотежу.
Као бонус, роба која је стајала на полици, била је у добром стању након што је три месеца чувана на собној температури.
Док се студија бавила само последицама додавања коре од банане у печене колачиће, резултати сугеришу да би употреба брашна од коре банане у хлебу, колачима и тестенинама такође могла бити вредна разматрања.
Прошле године, на пример, студија о колачу са кором од банане открила је да жута кора воћа даје природну боју печеном производу, као и хранљиви подстицај.
У међувремену, студија из 2016. показала је да замена до 10 процената пшеничног брашна брашном од коре банане може обогатити печени хлеб већим садржајем протеина, угљених хидрата и масти.
Једење коре овог воћа није само здрава опција, веć може помоćи у смањењу бацања хране. Око 40 процената тежине банане је у њеној кори. Кора је препуна хранљивих састојака те је немојте бацати.
Наравно, коре од банане су прилично бескорисне када су сирове. Али ако су правилно припремљене, могу заиста имати прилично добар укус. Оне могу чак и продужити рок трајања неких производа јер коре имају антиоксидативна и антимикробна својства.
Исто важи и за друге воћне коре, као што је кожа манга, за коју је такође утврђено да појачава антиоксидативна својства колача и побољшава његов укус.
Дакле, следећи пут када ољуштите банану, размислите о томе да задржите кору. Ваш стомак ће вам касније бити захвалан.