РИБА ВАМ СЕ ЛЕПИ ЗА ТИГАЊ? Потребно је урадити само 2 ствари и то вам се више никада неће десити
Постоји врло једноставан трик који вам може помоћи да пржење рибе више не представља проблем и да се током самог спремања не залепи за тигањ.
Домаћице које воле рибу знају да није баш једноставно припремити је, јер је готово немогуће да се не залепи за тигањ док је пржите и да не испрска све око вас. А затим следе муке с рибањем и прањем.
Све што је потребно да урадите јесте да загрејете тигањ на умереној температури, па тек онда да сипате мало уља. Након тога благо посолите и водите рачуна да је со на целом тигању - није вам потребно пуно соли, само да је лепо распоредите.Тек онда додајте рибу, али не морате је солити, јер сте то већ урадили.
Овај трик ће помоћи да се риба не залепи, али и да не прска током пржења.
Генерално правило јесте да је месо рибе веома нежно и да се лако ломи на повишеним температурама, па је потребно да се обрађује на нижим температурама и краће време, али није свака врста рибе погодна за печење, гриловање и кување.
Риба која је идеална за печење
Печење у рерни је најлакши начин за припремање рибе у комаду, а да она притом задржи све своје сокове. Потражите комаде веће рибе, као што су арктички угаљ, тилапија, иверак, бакалар, гргеч, сом и снапер.
Рибу можете да печете самостално или у комбинацији с поврћем, а најбољи начин да задржи сочност је печењем у алуминијумској фолији.
Мања температура између 180 и 200 степени прикладна је за мање филете, док већа риба (тежа од 2,5 кг) захтева и већу температуру од 220 степени.
Врста рибе која је одлична за пржење и поховање
Разне врсте риба могу да се прже, али је најбоље да се одабере што ситнија риба, попут срделе, гирица, инћуна или рибљих филета ослића, аљашке коље, бакалара, морског пса и црвеног бодечњака.
За пржење филеа бакалара на тигању довољно је да се добро осуши и попржи с обе стране на науљеном тигању, на средње јакој ватри око 12 минута, док је ослићу и црвеном бодечњаку довољно свега 5 минута.
Informеr.rs/ Дневник