RIBA VAM SE LEPI ZA TIGANJ? Potrebno je uraditi samo 2 stvari i to vam se više nikada neće desiti
Postoji vrlo jednostavan trik koji vam može pomoći da prženje ribe više ne predstavlja problem i da se tokom samog spremanja ne zalepi za tiganj.
Domaćice koje vole ribu znaju da nije baš jednostavno pripremiti je, jer je gotovo nemoguće da se ne zalepi za tiganj dok je pržite i da ne isprska sve oko vas. A zatim slede muke s ribanjem i pranjem.
Sve što je potrebno da uradite jeste da zagrejete tiganj na umerenoj temperaturi, pa tek onda da sipate malo ulja. Nakon toga blago posolite i vodite računa da je so na celom tiganju - nije vam potrebno puno soli, samo da je lepo rasporedite.Tek onda dodajte ribu, ali ne morate je soliti, jer ste to već uradili.
Ovaj trik će pomoći da se riba ne zalepi, ali i da ne prska tokom prženja.
Generalno pravilo jeste da je meso ribe veoma nežno i da se lako lomi na povišenim temperaturama, pa je potrebno da se obrađuje na nižim temperaturama i kraće vreme, ali nije svaka vrsta ribe pogodna za pečenje, grilovanje i kuvanje.
Riba koja je idealna za pečenje
Pečenje u rerni je najlakši način za pripremanje ribe u komadu, a da ona pritom zadrži sve svoje sokove. Potražite komade veće ribe, kao što su arktički ugalj, tilapija, iverak, bakalar, grgeč, som i snaper.
Ribu možete da pečete samostalno ili u kombinaciji s povrćem, a najbolji način da zadrži sočnost je pečenjem u aluminijumskoj foliji.
Manja temperatura između 180 i 200 stepeni prikladna je za manje filete, dok veća riba (teža od 2,5 kg) zahteva i veću temperaturu od 220 stepeni.
Vrsta ribe koja je odlična za prženje i pohovanje
Razne vrste riba mogu da se prže, ali je najbolje da se odabere što sitnija riba, poput srdele, girica, inćuna ili ribljih fileta oslića, aljaške kolje, bakalara, morskog psa i crvenog bodečnjaka.
Za prženje filea bakalara na tiganju dovoljno je da se dobro osuši i poprži s obe strane na nauljenom tiganju, na srednje jakoj vatri oko 12 minuta, dok je osliću i crvenom bodečnjaku dovoljno svega 5 minuta.
Informer.rs/ Dnevnik