Рецепт дана: Воћни колач
Укусан и једноставан за припрему, баш као и сјајан начин да се потроши воће из замрзивача, јер ускоро стиже ново...
Састојци (за 10 особа):
- 4 беланцета,
- 7 кашика шећера,
- прстохват соли,
- 4 жуманцета,
- 100 мл уља,
- 100 мл кефира,
- 100 мл млека,
- 12 кашика глатког брашна,
- кесица прашка за пециво,
- кесица пудинга од ваниле,
- воће по избору,
- мало путера за премазивање плеха,
- 6 кашика гриза за посипање
Припрема:
1. Одвојити беланца и жуманаца, па од беланаца и прстохвата соли умутити чврст снег, поступно додавајући шећер, уз стално мућење миксером.
2. Потом додати један по један жуманцета, а између сваког додавања непрестано мутити.
3. Затим додати кефир и млеко. Брашно, пудинг и прашак за пециво добро измешати, па спојити са смесом од јаја и шећера. Бисквитна смеса мора да буде повезана, компактна и без грудвица.
4. Плех, калуп за печење колача, премазати путером и посути гризом. Три кашике, пола бисквитне смесе лагано улити, поравнати површину и запећи 5-6 минута у рерни prеthodno загрејаној на 180 степени.
5. На пола печени бисквит извадити из рерне, равномерно поређати воће,посути гризом, па лагано и пажљиво прелити с остатком бисквитне смесе.
6. Вратити у рерну и пећи на 170 степени док колач лепо не порумени, односно, око 15 минута.
7. Печени колач извадити из рерне, прохладити га и посути ванил или бурбон шећером.