Recept dana: Voćni kolač
Ukusan i jednostavan za pripremu, baš kao i sjajan način da se potroši voće iz zamrzivača, jer uskoro stiže novo...
Sastojci (za 10 osoba):
- 4 belanceta,
- 7 kašika šećera,
- prstohvat soli,
- 4 žumanceta,
- 100 ml ulja,
- 100 ml kefira,
- 100 ml mleka,
- 12 kašika glatkog brašna,
- kesica praška za pecivo,
- kesica pudinga od vanile,
- voće po izboru,
- malo putera za premazivanje pleha,
- 6 kašika griza za posipanje
Priprema:
1. Odvojiti belanca i žumanaca, pa od belanaca i prstohvata soli umutiti čvrst sneg, postupno dodavajući šećer, uz stalno mućenje mikserom.
2. Potom dodati jedan po jedan žumanceta, a između svakog dodavanja neprestano mutiti.
3. Zatim dodati kefir i mleko. Brašno, puding i prašak za pecivo dobro izmešati, pa spojiti sa smesom od jaja i šećera. Biskvitna smesa mora da bude povezana, kompaktna i bez grudvica.
4. Pleh, kalup za pečenje kolača, premazati puterom i posuti grizom. Tri kašike, pola biskvitne smese lagano uliti, poravnati površinu i zapeći 5-6 minuta u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni.
5. Na pola pečeni biskvit izvaditi iz rerne, ravnomerno poređati voće,posuti grizom, pa lagano i pažljivo preliti s ostatkom biskvitne smese.
6. Vratiti u rernu i peći na 170 stepeni dok kolač lepo ne porumeni, odnosno, oko 15 minuta.
7. Pečeni kolač izvaditi iz rerne, prohladiti ga i posuti vanil ili burbon šećerom.