Recept dana: Špageti bolonjez
Sos za pastu „bolonjez“ je jedan od najpoznatijih kako u svetu, tako i kod nas. Odlikuje ga jak, ali predivan ukus, kao i jednostavna priprema.
Sastojci:
- 2 slajsa pančete,
- 500 g mlevene govedine i svinjetine,
- 2 glavice crnog luka,
- 4 čena belog luka,
- 2 komada celera,
- 2 šargarepe,
- maslinovo ulje,
- 2 pune kašike origana,
- 800 g paradajza ili pelata,
- 3 kašike bosiljka,
- 100 g parmezana,
- pakovanje špageta,
- so i biber po ukusu
Priprema:
1. Na maslinovom ulju propržiti pančetu sa origanom.
2. Pržiti oko 5 minuta, a potom dodati sitno iseckan crni i beli luk, celer i šargarepu i nastaviti sa prženjem još nekih sedam minuta uz stalno mešanje.
3. Dodati mleveno meso, paradajz i 400 ml vode.
4. Na kraju začiniti - dodati so i biber po ukusu (savet je da ne štedite) i sušeni bosiljak.
5. Kuvati oko sat na srednjoj temperaturi poklopljeno, promešati svakih 10 minuta.
6. Poslednjih 15 minuta skloniti poklopac da tečnost ispari, odnosno, da se sos zgusne.
7. Skloniti sa šporeta i dodati pola narendanog parmezana i sveže listove bosiljka, a potom promešati.
8. Skuvati pastu u slanoj vodi, potom je ocediti, pa vratiti u posudu za kuvanje.
9. Dodati trećinu sosa i dobro promešati.
10. Prilikom serviranja, ostatkom sosa preliti špagete i posuti parmezanom.