Рецепт дана: Рибље лоптице с пикантним сосом
Божићни пост је и даље актуелан - идеално време за спремање рибљих специјалитета.
Састојци:
- 500 г рибљих филета,
- мало ренданог ђумбира,
- 900 г кромпира исецканог на коцкице,
- 2 шаргарепе исецкане на коцкице,
- главица белог лука,
- 1 јаје,
- шоља и по густина,
- 1/2 шоље брашна,
- со и бибер по укусу
- 8 шоља бистре рибље супе,
- уље за пржење
За сос:
- шоља сирћета,
- шоља киселе воде,
- шоља жутог шећера,
- 3 кашике соја соса,
- 2 кашике густина (размућене у 3 кашике воде),
- мало туцане паприке
Припрема:
1. Скувати рибље филете у води с ђумбиром.
2. Када је риба скувана, уситнити је виљушком док не добијете око четири шоље куване рибе.
3. У посебној шерпи скувати кромпир и шаргарепу док не омекшају.
4. У блендер ставити рибу, кромпир, шаргарепу, бели лук и јаје и добро умутити. Пребацити смесу у посуду и додати брашно и густин, па добро промешати и на крају додати со и бибер.
5. Од смесе правити лоптице и кувати их у бистрој рибљој супи док не порумене.
6. Скуване лоптице потом пржити у дубоком уљу.
Сос:
1. У тигању помешати сирће, киселу воду, шећер и соја сос.
2. Крчкати док се шећер не отопи, па додати густин растворен у води. За гушћи сос, додати више густина и кувати да се ублажи укус густина. За пикантнији укус - додати љуту туцану паприку.