Рецепт дана: Мекике
Мекике воле сви, а за припремање овог старинског „залогаја“ довољно је неких педесетак динара. Дакле, јело за „висок“ датум, које је пођеднако укусно како у салткој (уз шећер, орахе, мед, џем, чоколадни крем) и сланој (уз сир, кисело млеко, јогурт, шунку...) варијанти.
Састојци:
- ½ кг белог брашна,
- кесица сувог квасца,
- кашичица соли,
- једно јаје,
- 4 дцл млаке воде
- уље или маст за пржење
Припрема:
1. У чинији помешати брашно, со и квасац, па уз стално мешање теста варјачом умесити меко тесто.
2. Мешати тесто десетак минута варјачом, док не почне да се одваја од страница посуде.
3. Оставити тесто у чинији прекривеној крпом на топлом да надође око пола сата, али кад прође првих 10 минута још једном измешати, па га опет оставити да надође до врха посуде.
4. Загрејати добро уље или маст у дубљој шерпи. Напомена: што мање мекика пржите ођедном у шерпи, боље ће испасти.
5. Када се масноћа загреје, пржити мекике на средњој температури.
6. Захватити тесто, мало га развући прстима и спуштати у уље/маст.
7. Пржити по три минута с обе стране.
8. Одлагати их на салвету како би се упио вишак масноће.