Recept dana: Mekike
Mekike vole svi, a za pripremanje ovog starinskog „zalogaja“ dovoljno je nekih pedesetak dinara. Dakle, jelo za „visok“ datum, koje je pođednako ukusno kako u saltkoj (uz šećer, orahe, med, džem, čokoladni krem) i slanoj (uz sir, kiselo mleko, jogurt, šunku...) varijanti.
Sastojci:
- ½ kg belog brašna,
- kesica suvog kvasca,
- kašičica soli,
- jedno jaje,
- 4 dcl mlake vode
- ulje ili mast za prženje
Priprema:
1. U činiji pomešati brašno, so i kvasac, pa uz stalno mešanje testa varjačom umesiti meko testo.
2. Mešati testo desetak minuta varjačom, dok ne počne da se odvaja od stranica posude.
3. Ostaviti testo u činiji prekrivenoj krpom na toplom da nadođe oko pola sata, ali kad prođe prvih 10 minuta još jednom izmešati, pa ga opet ostaviti da nadođe do vrha posude.
4. Zagrejati dobro ulje ili mast u dubljoj šerpi. Napomena: što manje mekika pržite ođednom u šerpi, bolje će ispasti.
5. Kada se masnoća zagreje, pržiti mekike na srednjoj temperaturi.
6. Zahvatiti testo, malo ga razvući prstima i spuštati u ulje/mast.
7. Pržiti po tri minuta s obe strane.
8. Odlagati ih na salvetu kako bi se upio višak masnoće.