Recept dana: Ledena dinja
Kad, ako ne sad – temeprature preko 30 stepeni u kombinaciji sa mirisnim dinjama na pijačnim tezgama - bi u najkraćem bila preporuka da obavezno probate ovaj ledeni desert.
Sastojci (za 10 osoba):
- 700 g ananas dinje (očišćene),
- 200 g šećera,
- 4 dl tučene slatke pavlake,
- 1 limun
Priprema:
1. Limun dobro oprati (izribati četkicom pod mlazom vode), pa ga oljuštit i žutu koricu iseći na tanke rezance.
2. Prokuvati ih u 2 dl vode, u kojoj je prethodno rastopljen šećer.
3. Koricu izvaditi i staviti u frižider, a sirup ohladiti.
4. Dinju očistiti od kore i koštica, pa „meso“ iseći na kocke i potom izmiksati u glatku kašu.
5. Kaši dodati ohlađeni sirup kao i sok od pola limuna, pa sve sjediniti sa tučenom slatkom pavlakom.
6. Usuti u prikladnu posudu i staviti u zamrzivač da se ohladi.
7. Povremeno (barem na svakih sat i po) promešati sladoled kako bi se razbili kristalići, a sladoled bio penast.
7. Pre služenja, posuti odgore skuvanu i ohlađenu limunovu koricu.