Рецепт дана: Крем рижото од шаргарепе
Укусан, лаган и кремаст оброк у којем ћете уживати.
Састојци:
- 350 г шаргарепе,
- 1.3 л воде,
- 2 коцке супе од поврћа,
- пола кашичице соли,
- 100 г крем сира,
- 30 мл уља,
- 120 г лука,
- 250 г пиринча,
- 40 г нарибаног сира за послуживање
Припрема:
1. Очистити шаргарепу и исећи је на коцкице.
2. Ставити је да се кува у проврелој води, па додати коцке супе и посолити.
3. Кувати на лаганој ватри око 20 минута.
4. Кувану шаргарепу процедити, а течност сачувати.
5. Шаргарепу пропасирати, затим је помешати с крем сиром и оставити са стране.
6. На загрејано уље ставити ситно исецкан лук и динстати га до златножуте боје.
7. Додати пириначм, па пржити заједно неких два минута лагано мешајући, а затим подлити с четвртином течности у којој се кувала шаргарепа.
8. Промешати и динстати на лаганој ватри док сва течност не испари.
9. Исти поступак поновити још два пута.
10. Додати пропасирану шаргарепу са сиром, као и остатак течности, па све добро промешати и кувати још 5 минута.
11. Поклопити и оставити да одстоји неколико минута.