Recept dana: Krem rižoto od šargarepe
Ukusan, lagan i kremast obrok u kojem ćete uživati.
Sastojci:
- 350 g šargarepe,
- 1.3 l vode,
- 2 kocke supe od povrća,
- pola kašičice soli,
- 100 g krem sira,
- 30 ml ulja,
- 120 g luka,
- 250 g pirinča,
- 40 g naribanog sira za posluživanje
Priprema:
1. Očistiti šargarepu i iseći je na kockice.
2. Staviti je da se kuva u provreloj vodi, pa dodati kocke supe i posoliti.
3. Kuvati na laganoj vatri oko 20 minuta.
4. Kuvanu šargarepu procediti, a tečnost sačuvati.
5. Šargarepu propasirati, zatim je pomešati s krem sirom i ostaviti sa strane.
6. Na zagrejano ulje staviti sitno iseckan luk i dinstati ga do zlatnožute boje.
7. Dodati pirinačm, pa pržiti zajedno nekih dva minuta lagano mešajući, a zatim podliti s četvrtinom tečnosti u kojoj se kuvala šargarepa.
8. Promešati i dinstati na laganoj vatri dok sva tečnost ne ispari.
9. Isti postupak ponoviti još dva puta.
10. Dodati propasiranu šargarepu sa sirom, kao i ostatak tečnosti, pa sve dobro promešati i kuvati još 5 minuta.
11. Poklopiti i ostaviti da odstoji nekoliko minuta.