Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Recept dana: Baklava

19.06.2018. 13:39 13:42
Piše:
Foto: pixabay.com

Naziv “baklava” nastao je od staroturske reči “baklagi” ili “baklagu”, iako je pravo značenje izgubljeno. Ono što je nesporno, jeste činjenica da je ovo jedna od omiljenih poslastica iskusnih sladokusaca.

Sastojci:

- 1/2 kg oraha (pola usitnjeno, pola samleveno),

- 1/2 kg kora za pite/baklavu,

- 200 g putera,

- 1 kg šećera,

- 4 kriške limuna,

- 1,3 l vode

Priprema:

1. Kore „ukrojiti“ prema veličini kalupa (otprilike 31h18).

2. Premazati dno tepsije puterom, pa staviti prvu koru, a zatim i nju premazati. Dodati još dve kore, koje se premažu i jednu koju ne treba premazivati, nego na nju posuti orahe.

3. Orahe prekriti još jednim slojem kora, zatim ponovo premazati, dodati još jednu premazanu koru i na kraju treću nepremazanu, pa opet staviti orahe.

4. Prvi i poslednji sloj sastoje se od četiri lista, a međuslojevi od tri.

5. Svaki, osim onoga na koji idu orasi, premazati puterom

6. Kad je sve gotovo, baklavu zarezati u klasične trouglove.

7. Peći na 180 stepeni 30-45 minuta u zavisnosti od rerne i debljini kora.

8. Gotovu baklavu ostaviti 10 minuta da se prohladi, pa zaliti toplim šećernim sirupom, koji se priprema od vode, limuna i šećera. U 1.3 l vode staviti limun i šećer, pa kuvati dok trećina tečnosti.

Piše:
Pošaljite komentar
Recept dana: Mediteranska salata s mocarelom

Recept dana: Mediteranska salata s mocarelom

12.06.2018. 19:22 19:26
Recept dana: Kaneloni s mesom

Recept dana: Kaneloni s mesom

09.06.2018. 12:02 12:04