ПРОБАЈТЕ ПАСТИРСКУ ПИТУ Класика британске кухиње ПРАВИ СЕ ОД ОСТАТАКА ХРАНЕ
Пастирска пита, позната и као Shepherd’s Pie, класично је јело британске кухње.
Ово укусно јело комбинује млевено месо, поврће и пире кромпир, а по жељи и нарибани сир. У својој оригиналној верзији, пастирска пита се припремала с остацима куване или печене хране, најчешће од јагњетине или овчетине, у комбинацији с разним поврћем и покровом од пиреа. Остаци хране распоређивали су се у слојеве и запекли на ватри. Данас се, осим јагњетине, користи и друга врста млевеног меса, чиме је ово јело постало идеалан начин за искоришћавање остатака недељног печења.
Састојци:
За фил:
500 г млевене говедине
2 шаргарепе
1 главица лука
1 чаша замрзнутог грашка
1 кашика Worcestershire соса
1 кашика парадајз пиреа
1 кашика сецканог першуна
2 кашике маслиновог уља
Со, бибер и зачини по желји (тимјан)
За горњи слој:
6 кромпира
2 кашике киселог павлака
1 кашика крем-сира
1 кашика путера
Со, бибер
Слатка млевена паприка за посипање по врху
По жељи, нарибани сир Чедар или неки други
Припрема:
На мало маслиновог уља пржите ситно исечен лук и нарибану шаргарепу. Додајте млевену говедину, посолите, па додајте першуна, Worcestershire сос и парадајз пире. Динстајте док месо не буде пола готово. У последњих пет минута додајте грашак. Пробајте, па по потреби додајте још соли и бибера.
За горњи слој, огулите кромпир, исеците га на коцкице и скувајте у сланој води. Када је кромпир готов, направите пире, додајте со, бибер, путер, кисели павлака и крем-сир, па све добро измешајте.
Подмазаном ватрозащитном посудом распоредите припремљено млевено месо, а затим прекријте пиреом од кромпира. По жељи, нарибајте мало сира и посипајте слатком паприком и зачинима, наводи вечерњи.хр.
Печите у рерни на 200°C око пола сата, или док површина не постане златно-смеђа.
Пастирска пита представља савршен избор за удобан оброк који ће сигурно задовољити вашу породицу. Уживајте у сваком залогају!