PROBAJTE PASTIRSKU PITU Klasika britanske kuhinje PRAVI SE OD OSTATAKA HRANE
Pastirska pita, poznata i kao Shepherd’s Pie, klasično je jelo britanske kuhnje.
Ovo ukusno jelo kombinuje mleveno meso, povrće i pire krompir, a po želji i naribani sir. U svojoj originalnoj verziji, pastirska pita se pripremala s ostacima kuvane ili pečene hrane, najčešće od jagnjetine ili ovčetine, u kombinaciji s raznim povrćem i pokrovom od pirea. Ostaci hrane raspoređivali su se u slojeve i zapekli na vatri. Danas se, osim jagnjetine, koristi i druga vrsta mlevenog mesa, čime je ovo jelo postalo idealan način za iskorišćavanje ostataka nedeljnog pečenja.
Sastojci:
Za fil:
500 g mlevene govedine
2 šargarepe
1 glavica luka
1 čaša zamrznutog graška
1 kašika Worcestershire sosa
1 kašika paradajz pirea
1 kašika seckanog peršuna
2 kašike maslinovog ulja
So, biber i začini po želji (timjan)
Za gornji sloj:
6 krompira
2 kašike kiselog pavlaka
1 kašika krem-sira
1 kašika putera
So, biber
Slatka mlevena paprika za posipanje po vrhu
Po želji, naribani sir Čedar ili neki drugi
Priprema:
Na malo maslinovog ulja pržite sitno isečen luk i naribanu šargarepu. Dodajte mlevenu govedinu, posolite, pa dodajte peršuna, Worcestershire sos i paradajz pire. Dinstajte dok meso ne bude pola gotovo. U poslednjih pet minuta dodajte grašak. Probajte, pa po potrebi dodajte još soli i bibera.
Za gornji sloj, ogulite krompir, isecite ga na kockice i skuvajte u slanoj vodi. Kada je krompir gotov, napravite pire, dodajte so, biber, puter, kiseli pavlaka i krem-sir, pa sve dobro izmešajte.
Podmazanom vatrozaщitnom posudom rasporedite pripremljeno mleveno meso, a zatim prekrijte pireom od krompira. Po želji, naribajte malo sira i posipajte slatkom paprikom i začinima, navodi večernji.hr.
Pečite u rerni na 200°C oko pola sata, ili dok površina ne postane zlatno-smeđa.
Pastirska pita predstavlja savršen izbor za udoban obrok koji će sigurno zadovoljiti vašu porodicu. Uživajte u svakom zalogaju!