broken clouds
11°C
26.11.2024.
Нови Сад
eur
116.9975
usd
111.6175
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Пробајте овај савршено мекани хлеб - ЗАБОРАВИЋЕТЕ НА ТОСТ! Лак, брз и неодољиво укусан (ВИДЕО)

26.11.2024. 14:31 14:42
Пише:
хлеб
Фото: pixabay/ilustracija

Овако направљен хлеб од кромпира је мекан, ваздушаст и много бољи од тост хлеба.

Састојци:

225 г црвеног кромпира

240 мл топлог млека

50 г шећера

1 пакет инстант квасца

660 г брашна

2 кашичице соли

75 г путера, омекшаног

 Припрема:

Како бисте направили овај хлеб, ољуштите и исеците кромпир на кришке дебљине 1,5 цм.

хлеб
Фото: pixabay/ilustracija

Пребаците у шерпу и напуните водом док кромпир не буде покривен за око 2 цм. Пустите да прокључа на јачој температури, док кромпир не омекша, око 10 минута.

Оцедите кромпир и сачувајте 120 мл воде. Изгњечите кромпир гњечилицом, док не постане гладак и одмерите 240 г пире кромпира. Пустите да се мало охлади, 5 до 10 минута.

Миксером умутите топли пире кромпир, млеко, шећер, квасац и воду од кувања. Додајте брашно, со и путер и мешајте док се не сједине.

Користећи наставак за куку за тесто на малој брзини, месите тесто док не постане глатко и лепљиво, 5 до 8 минута. Пребаците тесто у благо науљену велику чинију, поклопите и оставите на топлом месту да се удвостручи, око 45 минута.

Загрејте рерну на 170 ° Ц. Подмажите два плеха за векне. Избушите надошло тесто. На лагано побрашњеној површини поделите тесто на 2 једнака дела (сваки од око 700 г).

Нежно притисните први део теста у калуп величине 22 × 15 цм. Почевши од дугачке стране, пресавијте тесто ка себи на трећине, стегните шав да бисте га затворили.

Преобликујте га у трупац од 22 цм, ако је потребно. Ставите у припремљен плех, шавом надоле и поновите са другим делом теста. Лагано покријте обе векне и оставите да се поново дижу, око 20 минута.

Откријте и пеците док врхови не порумене, 35 до 40 минута. Оставите да се охлади неколико минута у тепсији, а затим потпуно охладите на решетки. Чувајте покривено на собној температури 3 до 5 дана.

Извор:
Ало/Дневник
Пише:
Пошаљите коментар