Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Probajte ovaj savršeno mekani hleb - ZABORAVIĆETE NA TOST! Lak, brz i neodoljivo ukusan (VIDEO)

26.11.2024. 14:31 14:42
Piše:
хлеб
Foto: pixabay/ilustracija

Ovako napravljen hleb od krompira je mekan, vazdušast i mnogo bolji od tost hleba.

Sastojci:

225 g crvenog krompira

240 ml toplog mleka

50 g šećera

1 paket instant kvasca

660 g brašna

2 kašičice soli

75 g putera, omekšanog

 Priprema:

Kako biste napravili ovaj hleb, oljuštite i isecite krompir na kriške debljine 1,5 cm.

хлеб
Foto: pixabay/ilustracija

Prebacite u šerpu i napunite vodom dok krompir ne bude pokriven za oko 2 cm. Pustite da proključa na jačoj temperaturi, dok krompir ne omekša, oko 10 minuta.

Ocedite krompir i sačuvajte 120 ml vode. Izgnječite krompir gnječilicom, dok ne postane gladak i odmerite 240 g pire krompira. Pustite da se malo ohladi, 5 do 10 minuta.

Mikserom umutite topli pire krompir, mleko, šećer, kvasac i vodu od kuvanja. Dodajte brašno, so i puter i mešajte dok se ne sjedine.

Koristeći nastavak za kuku za testo na maloj brzini, mesite testo dok ne postane glatko i lepljivo, 5 do 8 minuta. Prebacite testo u blago nauljenu veliku činiju, poklopite i ostavite na toplom mestu da se udvostruči, oko 45 minuta.

Zagrejte rernu na 170 ° C. Podmažite dva pleha za vekne. Izbušite nadošlo testo. Na lagano pobrašnjenoj površini podelite testo na 2 jednaka dela (svaki od oko 700 g).

Nežno pritisnite prvi deo testa u kalup veličine 22 × 15 cm. Počevši od dugačke strane, presavijte testo ka sebi na trećine, stegnite šav da biste ga zatvorili.

Preoblikujte ga u trupac od 22 cm, ako je potrebno. Stavite u pripremljen pleh, šavom nadole i ponovite sa drugim delom testa. Lagano pokrijte obe vekne i ostavite da se ponovo dižu, oko 20 minuta.

Otkrijte i pecite dok vrhovi ne porumene, 35 do 40 minuta. Ostavite da se ohladi nekoliko minuta u tepsiji, a zatim potpuno ohladite na rešetki. Čuvajte pokriveno na sobnoj temperaturi 3 do 5 dana.

Izvor:
Alo/Dnevnik
Piše:
Pošaljite komentar