Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ПРАВИЛА О "ЗДРАВОЈ ХРАНИ" КОРИГОВАНА ПРВИ ПУТ У 30 ГОДИНА Да смањимо учесталост срчаних обољења, рака и дијабетеса

20.12.2024. 11:55 12:06
Пише:
Фото: pixabay.com

Америчка управа за храну и лекове редефинисала је оно што се квалификује као "здрава храна" први пут у 30 година, избацивши са листе намирнице попут белог хлеба, док поздрављају опције богате хранљивим материјама као што су јаја и лосос.

Овај потез дошао је у позадини растуће домаће кризе хроничних болести које се могу спречити, а за које стручњаци упозоравају да захтевају хитну акцију.

Управа за храну и лекове (ФДА) је такође објавила да развија нови симбол који ће произвођачима помоћи да брзо сигнализирају потрошачима да храна испуњава "здраве" критеријуме.

Фото: pixabay.com

- Болести повезане са исхраном, укључујући болести срца, рак и дијабетес, водећи су узрок инвалидитета и болести у Сједињеним Државама и доприносе статусу Америке са најнижим животним веком међу великим земљама са високим приходима - рекао је Џим Џонс, високи званичник ФДА.

Алармантни статистички подаци наглашавају хитност проблема:

- 77 одсто Американаца премашује препоруке за унос засићених масти

- 63 одсто премашује границе доданих шећера

- скоро 80 ​​одсто не узимају довољно млечних производа, воћа и поврћа

- а запањујућих 90 одсто конзумира превише натријума

Препоруке су ажуриране како би се осигурало да потрошачи имају приступ потпунијим и тачнијим информацијама на етикетама хране - додао је Џонс.

Фото: Pixabay.com/Dnevnik.rs

Према новим правилима, храна означена као „здрава“ мора да садржи значајну количину једне или више група намирница које препоручују ФДА смернице за исхрану, као што су поврће, протеини, млечни производи или житарице.

Такође морају испоштовати одређене границе за засићене масти, натријум и додате шећере.

Нагласак је на смањењу засићених масти

Нису све масти исте, нагласила је Клаудине Каванауг из ФДА. Када је првобитно правило уведено 1990-их, "фокус је био на смањењу свих масти. Данас је нагласак на смањењу засићених масти уз препознавање предности здравих масти.

Ова промена значи да се авокадо, ораси, семенке, риба са високим садржајем масти, јаја и маслиново уље сада квалификују као „здрави“.

Супротно томе, слатке воћне грицкалице, јако заслађене грицкалице, обогаћене житарице за доручак и јогурт са високим садржајем шећера, што је све раније сматрано здравијим намирницама, више се не сматрају здравима.

Фото: pixabay.com

Када буде представљен, нови симбол за прозводе ће послужити као „брзи сигнал за потрошаче, укључујући оне који су мање упознати са информацијама о исхрани, да идентификују храну која се може сматрати као здрава исхрана - рекао је Кавано.

ФДА, међутим, није дала временски оквир када ће симбол бити спреман.

sciencealert.com/Zdravlje.Kurir.rs / Пренела: О.М.

Пише:
Пошаљите коментар