PRAVILA O "ZDRAVOJ HRANI" KORIGOVANA PRVI PUT U 30 GODINA Da smanjimo učestalost srčanih oboljenja, raka i dijabetesa
Američka uprava za hranu i lekove redefinisala je ono što se kvalifikuje kao "zdrava hrana" prvi put u 30 godina, izbacivši sa liste namirnice poput belog hleba, dok pozdravljaju opcije bogate hranljivim materijama kao što su jaja i losos.
Ovaj potez došao je u pozadini rastuće domaće krize hroničnih bolesti koje se mogu sprečiti, a za koje stručnjaci upozoravaju da zahtevaju hitnu akciju.
Uprava za hranu i lekove (FDA) je takođe objavila da razvija novi simbol koji će proizvođačima pomoći da brzo signaliziraju potrošačima da hrana ispunjava "zdrave" kriterijume.
- Bolesti povezane sa ishranom, uključujući bolesti srca, rak i dijabetes, vodeći su uzrok invaliditeta i bolesti u Sjedinjenim Državama i doprinose statusu Amerike sa najnižim životnim vekom među velikim zemljama sa visokim prihodima - rekao je Džim Džons, visoki zvaničnik FDA.
Alarmantni statistički podaci naglašavaju hitnost problema:
- 77 odsto Amerikanaca premašuje preporuke za unos zasićenih masti
- 63 odsto premašuje granice dodanih šećera
- skoro 80 odsto ne uzimaju dovoljno mlečnih proizvoda, voća i povrća
- a zapanjujućih 90 odsto konzumira previše natrijuma
Preporuke su ažurirane kako bi se osiguralo da potrošači imaju pristup potpunijim i tačnijim informacijama na etiketama hrane - dodao je Džons.
Prema novim pravilima, hrana označena kao „zdrava“ mora da sadrži značajnu količinu jedne ili više grupa namirnica koje preporučuju FDA smernice za ishranu, kao što su povrće, proteini, mlečni proizvodi ili žitarice.
Takođe moraju ispoštovati određene granice za zasićene masti, natrijum i dodate šećere.
Naglasak je na smanjenju zasićenih masti
Nisu sve masti iste, naglasila je Klaudine Kavanaug iz FDA. Kada je prvobitno pravilo uvedeno 1990-ih, "fokus je bio na smanjenju svih masti. Danas je naglasak na smanjenju zasićenih masti uz prepoznavanje prednosti zdravih masti.
Ova promena znači da se avokado, orasi, semenke, riba sa visokim sadržajem masti, jaja i maslinovo ulje sada kvalifikuju kao „zdravi“.
Suprotno tome, slatke voćne grickalice, jako zaslađene grickalice, obogaćene žitarice za doručak i jogurt sa visokim sadržajem šećera, što je sve ranije smatrano zdravijim namirnicama, više se ne smatraju zdravima.
Kada bude predstavljen, novi simbol za prozvode će poslužiti kao „brzi signal za potrošače, uključujući one koji su manje upoznati sa informacijama o ishrani, da identifikuju hranu koja se može smatrati kao zdrava ishrana - rekao je Kavano.
FDA, međutim, nije dala vremenski okvir kada će simbol biti spreman.
sciencealert.com/Zdravlje.Kurir.rs / Prenela: O.M.