Посна трпеза може да буде укусна КУВАР СА СВЕТЕ ГОРЕ ОТКРИО 3 САВРШЕНА РЕЦЕПТА
Јеромонах Онуфрије, кувар са Свете горе, издао је и књигу рецепата, а открио је и зашто је храна тако укусна.
Исхрана монаха са Хиландра усклађена је с црквеним постовима и традицијом, а обилује витаминима и влакнима. Иако никада не једу месо, а у време Великог поста оброци су само једном дневно, не осећају глад. Многи су се уверили да је на овом светом месту храна преукусна, упркос ригорозном јеловнику. Јеромонах Онуфрије, кувар са Свете горе, сабрао је све своје рецепте у једну књигу, а за све нас је открио, чак, три!
Отац Онуфрије, први је монах са Хиландара који је решио да тајне манастирске кухиње преточи у "Светогорски кувар" открио је да је храна "зачињена" молитвом и љубављу.
- Овим куваром желим да приближим и дочарам Свету Гору свима онима који нису у могућности да је посете, а пре свега нашим сестрама и мајкама које су othranilе будуће светогорске монахе, каже јеромонах Онуфрије.
Годинама припремајући монашку храну у складу с древним хиландарским рецептурама, отац Онуфрије је посвећено истраживао и разноврсност трпезе других монашких заједница на Светој Гори. Дивећи се истовременој једноставности припреме, богатству укуса и окрепљујућој снази светогорских јела, упијао је и доживљаје и знања који су се прелили изван граница кулинарских искустава и претворили се у открића детаља из живота светогорских монаха које је пренео у овај јединствени кувар.
1. Посне пирошке са сојиним сиром
Спремају се и користе када је пост разрешен на уљу.
Пирошке
Састојци:
1 кг белог брашна
20 гр. сувог квасца
солиж
шећера
млаке воде
Припрема:
Брашно, квасац, шећер, со и вода се замесе у фину уједначену масу, тако да се одлепљује од посуде. Затим се смеса остави око 1х да одлежи. Све се изручи на дрвену плочу, развије се и сече на квадратиће. У сваки комадић се завије мало сојиног тофу сир који се предходно исече на штанглице. Сваки комад се увије у тесто и пржи на врелом уљу.
2. Хиландарске пљескавице
Састојци:
300 гр соје у љуспицама
2 главице црног лука
зачини
брашно
соја
Припрема:
Соју у љуспицама држати потопљену у врелој води 5 минута, а потом је добро исцедити. Лук исецкати што ситније и додати у смесу од соје. Затим зачинити по укусу (со, бибер, вегета, траве као што су босиљак, першун, оригано и слично у зависности од вашег укусу). Додати брашно тако да се могу умесити пљескавице. Пржити на маслиновом уљу и сревирати уз помфрит или пире кромпир.
У време када није пост монаси овој смеси додају и два јајета.
3. Посни медењаци
Дневник, Србија данас