Посластица за југоносталгичаре ВОДЕНА ТОРТА ВРАЋА У ДОБРА СТАРА ВРЕМЕНА Јефтина и издашна
Водена торта била је обавезна посластица на трпези током породичних окупљања викендом, а њен мирис буди у многима носталгична сећања на детињство.
Водену торту су редовно правиле домаћице у Југославији, а већ после првог прављења рецепт се зна напамет, толико је једноставна. Али, то што се лако прави никако не умањује њен укус, напротив, и деца и одрасли је обожавају.
Састојци:
7 јаја
7 кашика шећера
7 кашика брашна
1 прашак за пециво (може, али не мора)
За прелив:
500 мл воде
200 г шећера
2 ванилин шећера
Припрема: Јаја и шећер добро умутити, додавати једну по једну кашику брашна, изручити у подмазану и брашном посуту округлу тепсију (или обложити папиром за печење).
Ставити да се пече у претходно загрејану рерну на 200 степени пет минута, па смањити на 180 степени још око 30 минута.
За то време ставити воду, шећер и vanillin шећер да прокувају. Потом расхлађен патишпањ и преко њега сипајте, такође, расхлађен прелив.