light rain
18°C
02.10.2024.
Нови Сад
eur
117.032
usd
105.7964
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Посластица за југоносталгичаре ВОДЕНА ТОРТА ВРАЋА У ДОБРА СТАРА ВРЕМЕНА Јефтина и издашна

02.10.2024. 17:27 17:39
Пише:
торта
Фото: ilustracija printscreen youtube/moja mala kuhinja

Водена торта била је обавезна посластица на трпези током породичних окупљања викендом, а њен мирис буди у многима носталгична сећања на детињство.

Водену торту су редовно правиле домаћице у Југославији, а већ после првог прављења рецепт се зна напамет, толико је једноставна. Али, то што се лако прави никако не умањује њен укус, напротив, и деца и одрасли је обожавају.

Састојци:

7 јаја
7 кашика шећера
7 кашика брашна
1 прашак за пециво (може, али не мора)
За прелив:

500 мл воде
200 г шећера
2 ванилин шећера
 

Припрема: Јаја и шећер добро умутити, додавати једну по једну кашику брашна, изручити у подмазану и брашном посуту округлу тепсију (или обложити папиром за печење).

Ставити да се пече у претходно загрејану рерну на 200 степени пет минута, па смањити на 180 степени још око 30 минута.

За то време ставити воду, шећер и vanillin шећер да прокувају. Потом расхлађен патишпањ и преко њега сипајте, такође, расхлађен прелив.

Извор:
Стил Курир
Аутор:
Пошаљите коментар
КОЛАЧ ЈУГОСЛАВИЈА: Подсећа на нека давно прошла времена и враћа у детињство јер не постоји кућа која га није правила

КОЛАЧ ЈУГОСЛАВИЈА: Подсећа на нека давно прошла времена и враћа у детињство јер не постоји кућа која га није правила

26.08.2023. 15:47 15:53