Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Poslastica za jugonostalgičare VODENA TORTA VRAĆA U DOBRA STARA VREMENA Jeftina i izdašna

02.10.2024. 17:27 17:39
Piše:
торта
Foto: ilustracija printscreen youtube/moja mala kuhinja

Vodena torta bila je obavezna poslastica na trpezi tokom porodičnih okupljanja vikendom, a njen miris budi u mnogima nostalgična sećanja na detinjstvo.

Vodenu tortu su redovno pravile domaćice u Jugoslaviji, a već posle prvog pravljenja recept se zna napamet, toliko je jednostavna. Ali, to što se lako pravi nikako ne umanjuje njen ukus, naprotiv, i deca i odrasli je obožavaju.

Sastojci:

7 jaja
7 kašika šećera
7 kašika brašna
1 prašak za pecivo (može, ali ne mora)
Za preliv:

500 ml vode
200 g šećera
2 vanilin šećera
 

Priprema: Jaja i šećer dobro umutiti, dodavati jednu po jednu kašiku brašna, izručiti u podmazanu i brašnom posutu okruglu tepsiju (ili obložiti papirom za pečenje).

Staviti da se peče u prethodno zagrejanu rernu na 200 stepeni pet minuta, pa smanjiti na 180 stepeni još oko 30 minuta.

Za to vreme staviti vodu, šećer i vanillin šećer da prokuvaju. Potom rashlađen patišpanj i preko njega sipajte, takođe, rashlađen preliv.

Izvor:
Stil Kurir
Autor:
Pošaljite komentar
KOLAČ JUGOSLAVIJA: Podseća na neka davno prošla vremena i vraća u detinjstvo jer ne postoji kuća koja ga nije pravila

KOLAČ JUGOSLAVIJA: Podseća na neka davno prošla vremena i vraća u detinjstvo jer ne postoji kuća koja ga nije pravila

26.08.2023. 15:47 15:53