Poslastica za jugonostalgičare VODENA TORTA VRAĆA U DOBRA STARA VREMENA Jeftina i izdašna
Vodena torta bila je obavezna poslastica na trpezi tokom porodičnih okupljanja vikendom, a njen miris budi u mnogima nostalgična sećanja na detinjstvo.
Vodenu tortu su redovno pravile domaćice u Jugoslaviji, a već posle prvog pravljenja recept se zna napamet, toliko je jednostavna. Ali, to što se lako pravi nikako ne umanjuje njen ukus, naprotiv, i deca i odrasli je obožavaju.
Sastojci:
7 jaja
7 kašika šećera
7 kašika brašna
1 prašak za pecivo (može, ali ne mora)
Za preliv:
500 ml vode
200 g šećera
2 vanilin šećera
Priprema: Jaja i šećer dobro umutiti, dodavati jednu po jednu kašiku brašna, izručiti u podmazanu i brašnom posutu okruglu tepsiju (ili obložiti papirom za pečenje).
Staviti da se peče u prethodno zagrejanu rernu na 200 stepeni pet minuta, pa smanjiti na 180 stepeni još oko 30 minuta.
Za to vreme staviti vodu, šećer i vanillin šećer da prokuvaju. Potom rashlađen patišpanj i preko njega sipajte, takođe, rashlađen preliv.