PO RECEPTU DŽEJMIJA OLIVERA: Slasna musaka sa pečurkama
Musaka sa pečurkama po receptu Džejmija Olivera se pravi sa sosom od sušenih vrganja i vrlo je slasna.
Krem i paradajz sos sami pravite prema receptu.
Sastojci:
20 g sušenih vrganja
2 glavice luka
8 čenova belog luka
maslinovo ulje
30 g svežeg origana
2 kašike crvenog vinskog sirćeta
800 g patlidžana
1 kg krompira
800 g paradajza
200 g feta sira
2 velika jajeta
300 ml mleka
1 ceo muškatni oraščić, za rendanje
Recept za musaku sa pečurkama Džejmija Olivera:
Kako biste napravili musaku, vrganje prelijte sa 300 ml ključale vode. Očistite i sitno isecite luk i beli luk. Sipajte 2 kašike ulja u veliki tiganj na srednje laganoj vatri i pržite 1 minut, a zatim dodajte luk i beli luk. Iseckajte listove origana, sipajte sirće, pa dinstajte sa poklopcem 20 minuta, ili dok ne omekšaju i ne porumene, redovno mešajući. U međuvremenu, iseckajte patlidžane po dužini debljine 1 cm, a zatim ih pržite u porcijama na tiganju. Krompir oljuštite i nasecite na nešto manje od ½ cm debljine, a zatim dodajte u šerpu samo sa vodom od vrganja, uz pečurke.
Iseckajte paradajz i ubacite u šerpu, zatim sipajte 1 šolju vode i dobro promešajte. Zatvorite poklopac i ostavite da krčka na srednjoj vatri 50 minuta, ili dok ne omekša, redovno mešajući. Sinite poklopac poslednjih 5 minuta kuvanja. Zagrejte rernu na 200°C. Stavite pečurke u blender sa polovinom feta sira i jajima. Sipajte mleko, sitno izrendajte pola muskatnog oraščića, pa blendirajte dok ne postane glatko.
Paradajz sos začinite morskom solju i crnim biberom, a zatim polovinu stavite u posudu za pečenje veličine 25 x 35 cm. Pokrijte sa polovinom patlidžana, prelijte sa 4 kašike kremastog sosa, pa ponovite postupak, završavajući preostalim kremastim sosom. Izmrvite ostatak fete, prekrijte pleh folijom, pa pecite 50 minuta, ili dok ne porumeni. Skinite foliju poslednjih 15 minuta pečenja. Ostavite da odstoji 15 minuta pre serviranja.