ПЛАВИ ПАТЛИЏАН обавезно уврстите у свој јеловник: Снижава холестрол и шећер, чак су му И ЛИСТОВИ БЛАГОТВОРНИ
Иако га многе домаћице избегавају због горког укуса, плави патлиџан је намирница коју би требало да уврстите у свој јеловник јер позитивно утиче на здравље, кажу стручњаци.
Ако нисте знали листови патлиџана се користе као облога која хлади и ублажава упале.
Ова биљка је одличан извор драгоцених витамина из Б групе, а ту је и калијум који регулише ниво воде у организму, а од осталих минерала, садржи бакар, магнезијум и манган.
Међутим, оно што ову биљку чини заиста драгоценом јесте висок садржај супстанци које се понашају као јаки антиоксиданти. Истраживања су показала да патлиџан садржи биофлавоноиде који, осим што побољшавају деловање витамина Ц, штите ћелије од оштећења и настајања малигних обољења.
Патлиџан се посебно препоручује људима који имају проблема са холестеролом или високим шећером, али и онима који муче муку са пробавом. Због високог садржаја биљних влакана патлиџан позитивно утиче на метаболизам и добар је против опстипације.
Куповина и чување
Загаситољубичаста боја патлиџана показатељ је да је свеж. Плодови су довољно зрели ако се под притиском прста лагано удубе. Петељка треба да буде сочна и чврста.
Обратите пажњу и на тамне мрље, јер је то знак да се патлиџан квари изнутра. Бирајте плодове дугачке отприлике 15 центиметара.
Чувајте их у фрижидеру, у пластичној кеси, најдуже пет дана, и даље од јабука, које производе етилен и тиме утичу на брже старење патлиџана.
Informеr.rs/ Дневник