PLAVI PATLIDŽAN obavezno uvrstite u svoj jelovnik: Snižava holestrol i šećer, čak su mu I LISTOVI BLAGOTVORNI
Iako ga mnoge domaćice izbegavaju zbog gorkog ukusa, plavi patlidžan je namirnica koju bi trebalo da uvrstite u svoj jelovnik jer pozitivno utiče na zdravlje, kažu stručnjaci.
Ako niste znali listovi patlidžana se koriste kao obloga koja hladi i ublažava upale.
Ova biljka je odličan izvor dragocenih vitamina iz B grupe, a tu je i kalijum koji reguliše nivo vode u organizmu, a od ostalih minerala, sadrži bakar, magnezijum i mangan.
Međutim, ono što ovu biljku čini zaista dragocenom jeste visok sadržaj supstanci koje se ponašaju kao jaki antioksidanti. Istraživanja su pokazala da patlidžan sadrži bioflavonoide koji, osim što poboljšavaju delovanje vitamina C, štite ćelije od oštećenja i nastajanja malignih oboljenja.
Patlidžan se posebno preporučuje ljudima koji imaju problema sa holesterolom ili visokim šećerom, ali i onima koji muče muku sa probavom. Zbog visokog sadržaja biljnih vlakana patlidžan pozitivno utiče na metabolizam i dobar je protiv opstipacije.
Kupovina i čuvanje
Zagasitoljubičasta boja patlidžana pokazatelj je da je svež. Plodovi su dovoljno zreli ako se pod pritiskom prsta lagano udube. Peteljka treba da bude sočna i čvrsta.
Obratite pažnju i na tamne mrlje, jer je to znak da se patlidžan kvari iznutra. Birajte plodove dugačke otprilike 15 centimetara.
Čuvajte ih u frižideru, u plastičnoj kesi, najduže pet dana, i dalje od jabuka, koje proizvode etilen i time utiču na brže starenje patlidžana.
Informer.rs/ Dnevnik