ПАЗИТЕ ШТА КОРИСТИТЕ У КУХИЊИ! Нека уља за кување могу бити повезана с раком ЕВО КОЈА САДРЖЕ ТОКСИЧНЕ СУПСТАНЦЕ
Уље за кување је незаобилазан део сваке кухиње, али да ли сте се икада запитали колико је оно заиста безбедно за ваше здравље?
Недавна истраживања открила су да нека од најчешће коришћених уља у домаћинствима могу садржати штетне токсине који су потенцијално повезани с развојем рака.
Стручњаци упозоравају да се проблем често крије у процесу производње и рафинације уља. Приликом загревања на високим температурама, многа уља могу ослободити опасне хемикалије попут акролеина и полицикличних ароматичних угљоводоника, који су познати по својим канцерогеним својствима.
Највећи ризик долази од уља која су високо обрађена и користе се више пута за пржење, што је честа пракса у домаћинствима и ресторанима. Уље од соје, кукуруза, сунцокрета и репице често се налази на удару критика јер може садржати остатке пестицида или хемикалија које се користе током прераде.
Нутриционисти саветују употребу алтернативних опција попут уља комине маслине, кокосовог уља или ghee путера, који су стабилнији на високим температурама и садрже корисне масне киселине. Такође, препоручује се да се избегава вишеструко коришћење истог уља за пржење, као и чување уља у пластичним боцама на местима изложеним светлости и топлоти.
Проверите етикете на производима које купујете – бирајте уља са ознаком хладно цеђено или екстра девичанско, јер су ова уља мање подвргнута хемијским процесима. Такође, трудите се да избегавате производе са ознакама које садрже речи попут „рафинисано“ или „прерађено“.