ОВУ НАМИРНИЦУ НИКАКО НЕ СТАВЉАЈТЕ У РЕРНУ НА ВРУЋ ВАЗДУХ Могли бисте је трајно оштетити
Стручњаци су објаснили на шта треба обратити пажњу како бисте били сигурни приликом коришћења своје фритезе на врућ ваздух.
Уље у спреју постало је популарно међу куварима који желе здравију алтернативу традиционалним уљима, али најновија сазнања показују да њихова употреба понекад може донети више штете него користи, посебно када је реч о употреби у фритезама на врућ ваздух.
Иако можда мислите да коришћењем уља у спреју приликом припреме хране избегавате вишак масти, истраживања су открила да комерцијални спрејеви за кување садрже састојке који могу оштетити овај све популарнији кухињски уређај. Конкретно, већина ових производа садржи емулгатор лецитин, који с временом може нагристи заштитни премаз у унутрашњости фритезе, пише *Express*.
Према речима стручњака за фритезе на врућ ваздух, Сема Милнера, додаци попут лецитина, који се користе за побољшање текстуре хране, могу негативно утицати на осетљиве површине фритезе.
"Хемикалије додате у комерцијалне спрејове за кување узрокују оштећења фритезе на врућ ваздух јер лецитин поступно разграђује њен премаз", изјавио је Милнер за Homes & Gardens.
Осим што могу оштетити уређај, спрејови за кување са ниском тачком димљења могу довести до накупљања лепљивих остатака на површини фритезе, што не само да отежава чишћење, већ може утицати и на укус хране.
Стручњак за безбедност хране Мартин Бакнавејџ са "Penn State Department of Food Science" објашњава да уља са ниском тачком димљења могу узроковати промену боје и дати храни непожељан укус.
С обзиром на ове потенцијалне проблеме, препоручује се употреба алтернатива као што су авокадово, кикирикијево, сусамово или сунцокретово уље. Уместо спрејова, најбоље је лагано премазати корпу фритезе помоћу силиконске четкице, папирног кухињског убруса или бочице са распршивачем без аеросола. Овим једноставним прилагођавањима можете очувати дуговечност своје фритезе и осигурати здравији начин припреме хране.