OVU NAMIRNICU NIKAKO NE STAVLJAJTE U RERNU NA VRUĆ VAZDUH Mogli biste je trajno oštetiti
Stručnjaci su objasnili na šta treba obratiti pažnju kako biste bili sigurni prilikom korišćenja svoje friteze na vruć vazduh.
Ulje u spreju postalo je popularno među kuvarima koji žele zdraviju alternativu tradicionalnim uljima, ali najnovija saznanja pokazuju da njihova upotreba ponekad može doneti više štete nego koristi, posebno kada je reč o upotrebi u fritezama na vruć vazduh.
Iako možda mislite da korišćenjem ulja u spreju prilikom pripreme hrane izbegavate višak masti, istraživanja su otkrila da komercijalni sprejevi za kuvanje sadrže sastojke koji mogu oštetiti ovaj sve popularniji kuhinjski uređaj. Konkretno, većina ovih proizvoda sadrži emulgator lecitin, koji s vremenom može nagristi zaštitni premaz u unutrašnjosti friteze, piše *Express*.
Prema rečima stručnjaka za friteze na vruć vazduh, Sema Milnera, dodaci poput lecitina, koji se koriste za poboljšanje teksture hrane, mogu negativno uticati na osetljive površine friteze.
"Hemikalije dodate u komercijalne sprejove za kuvanje uzrokuju oštećenja friteze na vruć vazduh jer lecitin postupno razgrađuje njen premaz", izjavio je Milner za Homes & Gardens.
Osim što mogu oštetiti uređaj, sprejovi za kuvanje sa niskom tačkom dimljenja mogu dovesti do nakupljanja lepljivih ostataka na površini friteze, što ne samo da otežava čišćenje, već može uticati i na ukus hrane.
Stručnjak za bezbednost hrane Martin Baknavejdž sa "Penn State Department of Food Science" objašnjava da ulja sa niskom tačkom dimljenja mogu uzrokovati promenu boje i dati hrani nepoželjan ukus.
S obzirom na ove potencijalne probleme, preporučuje se upotreba alternativa kao što su avokadovo, kikirikijevo, susamovo ili suncokretovo ulje. Umesto sprejova, najbolje je lagano premazati korpu friteze pomoću silikonske četkice, papirnog kuhinjskog ubrusa ili bočice sa raspršivačem bez aerosola. Ovim jednostavnim prilagođavanjima možete očuvati dugovečnost svoje friteze i osigurati zdraviji način pripreme hrane.