Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ОВО СУ ЧУВЕНЕ РУСКЕ КРОФНЕ "ПИШКЕ" Хрскаве споља, а изнутра меке као душа ЕВО У ЧЕМУ ЈЕ ТАЈНА ЊИХОВЕ САВРШЕНОСТИ

19.12.2024. 13:38 13:48
Пише:
крофна
Фото: Pixabay.com/Pexels.com

У Санкт Петербургу, културној престоници Русије, крофне се праве у јединственој локалној верзији. Посуте су шећером у праху и зову их "пишки".

"Пишке" су постале један од гастрономских симбола Санкт Петербурга. Није ни чудо што се ове преукусне крофне могу купити на сваком кораку, али постоји једно место које се посебно издваја. То је најстарији локал, где се "пишке" пеку још од 1958. године.
Петербуршке пишке се праве у апаратима из совјетског доба по традиционалном рецепту. Можете их јести у кафићу уз неки топли напитакј или их понети у папирној кеси и уживати у парку или код куће.
А сада следи сјајна вест! Не морате ићи у Санкт Петербург да бисте пробали ове изузетне крофне из совјетског доба. За "пишке", вруће и меке, са хрскавом корицом, потребни су вам једноставни састојци које сигурно већ имате у кухињи.
 

Рецепт за руске крофне
 

Потребно је:

230 г брашна
150 мл воде
15 г путера
20 г шећера
Прстохват соли
2 г сувог квасца
Уље за пршење
Шећер у праху за посипање
Припрема:

Помешајте квасац и шећер у топлој води.

Додајте отопљени путер.

Сипајте брашно и со.

Замесите тесто. Боље је да то урадити помоћу миксера, јер је тесто течно и лепиће вам се за руке. Такво и треба да буде. Немојте додавати брашно да би комади теста остали лагани и ваздушасти. Ако месите ручно, радите силиконским шпатулом.

Дубљу посуду намажите уљем и пребаците у њу тесто. Прекријте га прозирном фолијом и оставите да нараста сат времена.

Интензивно премесите тесто, па оставите да стоји још сат времена.

Тесто поделите на мале лоптице, приближне тежине од по 30 грама. Док радите са тестом, намажите руке уљем. Немојте користити брашно јер ће при пржењу горети. Ставите их на уљем подмазану површину и оставите да нарасту 15-20 минута.

У дубокој шерпи загрејте сунцокретово уље (да ли је уље спремно за пржење можете да проверите помоћу чачкалице – спустите је у уље и ако се појаве мехурићи, спремно је). Палцем и средњим прстом направите рупу у средини сваке лоптице од теста.

Пржите их са обе стране и стално окрећите, преноси Жена Блица

Готове крофне извадите на папирни убрус.

Пре сервирања крофне поспите шећером у праху и послужите док су топле.

 

Извор:
Žena Blic/Russa Beyond
Пише:
Пошаљите коментар
ОВО ЈЕ ТАЈНИ САСТОЈАК КОЈИ МАЈСТОРИ СТАВЉАЈУ У КРОФНЕ Од њега расту као луде, и не упијају маст!
ilustracija

ОВО ЈЕ ТАЈНИ САСТОЈАК КОЈИ МАЈСТОРИ СТАВЉАЈУ У КРОФНЕ Од њега расту као луде, и не упијају маст!

21.11.2024. 20:25 20:30
КРОФНЕ ИЗ РЕРНЕ КОЈЕ МОРАТЕ ПРОБАТИ Без уља и гриже савести УКУС ЋЕ ВАС ОДУШЕВИТИ
крофне

КРОФНЕ ИЗ РЕРНЕ КОЈЕ МОРАТЕ ПРОБАТИ Без уља и гриже савести УКУС ЋЕ ВАС ОДУШЕВИТИ

08.11.2024. 17:27 17:38