OVO SU ČUVENE RUSKE KROFNE "PIŠKE" Hrskave spolja, a iznutra meke kao duša EVO U ČEMU JE TAJNA NJIHOVE SAVRŠENOSTI
U Sankt Peterburgu, kulturnoj prestonici Rusije, krofne se prave u jedinstvenoj lokalnoj verziji. Posute su šećerom u prahu i zovu ih "piški".
"Piške" su postale jedan od gastronomskih simbola Sankt Peterburga. Nije ni čudo što se ove preukusne krofne mogu kupiti na svakom koraku, ali postoji jedno mesto koje se posebno izdvaja. To je najstariji lokal, gde se "piške" peku još od 1958. godine.
Peterburške piške se prave u aparatima iz sovjetskog doba po tradicionalnom receptu. Možete ih jesti u kafiću uz neki topli napitakj ili ih poneti u papirnoj kesi i uživati u parku ili kod kuće.
A sada sledi sjajna vest! Ne morate ići u Sankt Peterburg da biste probali ove izuzetne krofne iz sovjetskog doba. Za "piške", vruće i meke, sa hrskavom koricom, potrebni su vam jednostavni sastojci koje sigurno već imate u kuhinji.
Recept za ruske krofne
Potrebno je:
230 g brašna
150 ml vode
15 g putera
20 g šećera
Prstohvat soli
2 g suvog kvasca
Ulje za pršenje
Šećer u prahu za posipanje
Priprema:
Pomešajte kvasac i šećer u toploj vodi.
Dodajte otopljeni puter.
Sipajte brašno i so.
Zamesite testo. Bolje je da to uraditi pomoću miksera, jer je testo tečno i lepiće vam se za ruke. Takvo i treba da bude. Nemojte dodavati brašno da bi komadi testa ostali lagani i vazdušasti. Ako mesite ručno, radite silikonskim špatulom.
Dublju posudu namažite uljem i prebacite u nju testo. Prekrijte ga prozirnom folijom i ostavite da narasta sat vremena.
Intenzivno premesite testo, pa ostavite da stoji još sat vremena.
Testo podelite na male loptice, približne težine od po 30 grama. Dok radite sa testom, namažite ruke uljem. Nemojte koristiti brašno jer će pri prženju goreti. Stavite ih na uljem podmazanu površinu i ostavite da narastu 15-20 minuta.
U dubokoj šerpi zagrejte suncokretovo ulje (da li je ulje spremno za prženje možete da proverite pomoću čačkalice – spustite je u ulje i ako se pojave mehurići, spremno je). Palcem i srednjim prstom napravite rupu u sredini svake loptice od testa.
Pržite ih sa obe strane i stalno okrećite, prenosi Žena Blica.
Gotove krofne izvadite na papirni ubrus.
Pre serviranja krofne pospite šećerom u prahu i poslužite dok su tople.