Ретко ко може да му одоли
ОВО ЈЕЛО ЈЕ ВОЈВОЂАНСКИ СПЕЦИЈАЛИТЕТ! Флекице са купусом, идеалан избор за пост и зимске дане
Једноставно, домаће, посно – све су то епитети куваних јела која се спремају у овом периоду године.
Њихова лепота је у издашности и савршеном укусу, и ретко ко може да им одоли. Такав је и рецепт за флекице са купусом.
Ако тражите право сезонско топло јело, флекице са купусом су као створене за вас. Признаћете, одавно нисте помислили на овај специјалитет, а када будете видели како се спрема и подсетили се колико је заправо укусан, правићете га чешће! А купус је са разлогом међу омиљеним поврћем у хладним данима!
Рецепт за флекице са купусом
Потребно је:
- 500 г флекица (тестенина)
- 1 средња главица купуса
- 1 већи црни лук
- 2-3 кашике уља (сунцокретово или маслиново)
- Со и бибер по укусу
- 1 кашичица шећера (опционо)
Припрема:
Купус очистите и исеците на танке резанце. Посолите га и оставите да одстоји око 15 минута како би омекшао. Након тога, добро га исцедите од вишка течности. У великом лонцу прокувајте воду са мало соли. Додајте флекице и кувајте их према упутству на паковању док не буду ал денте. Процедите их и оставите са стране.
Црни лук ситно исецкајте. У великој тави загрејте уље. Додајте лук и пржите га док не постане стакласт. Додајте исцеђени купус у таву са луком.
Пржите купус на средњој ватри док не омекша и добије златно-смеђу боју. Ово може потрајати око 20-30 минута.
По жељи, додајте кашичицу шећера како би купус добио благо карамелизован укус. Када је купус готов, додајте куване флекице у шерпу. Добро промешајте како би се тестенина равномерно помешала са купусом. По укусу додајте со и бибер.
Флекице са купусом послужите топле. По жељи, можете их посути са мало свеже сецканог першуна или пармезана ако не постите.