Retko ko može da mu odoli
OVO JELO JE VOJVOĐANSKI SPECIJALITET! Flekice sa kupusom, idealan izbor za post i zimske dane
Jednostavno, domaće, posno – sve su to epiteti kuvanih jela koja se spremaju u ovom periodu godine.
Njihova lepota je u izdašnosti i savršenom ukusu, i retko ko može da im odoli. Takav je i recept za flekice sa kupusom.
Ako tražite pravo sezonsko toplo jelo, flekice sa kupusom su kao stvorene za vas. Priznaćete, odavno niste pomislili na ovaj specijalitet, a kada budete videli kako se sprema i podsetili se koliko je zapravo ukusan, pravićete ga češće! A kupus je sa razlogom među omiljenim povrćem u hladnim danima!
Recept za flekice sa kupusom
Potrebno je:
- 500 g flekica (testenina)
- 1 srednja glavica kupusa
- 1 veći crni luk
- 2-3 kašike ulja (suncokretovo ili maslinovo)
- So i biber po ukusu
- 1 kašičica šećera (opciono)
Priprema:
Kupus očistite i isecite na tanke rezance. Posolite ga i ostavite da odstoji oko 15 minuta kako bi omekšao. Nakon toga, dobro ga iscedite od viška tečnosti. U velikom loncu prokuvajte vodu sa malo soli. Dodajte flekice i kuvajte ih prema uputstvu na pakovanju dok ne budu al dente. Procedite ih i ostavite sa strane.
Crni luk sitno iseckajte. U velikoj tavi zagrejte ulje. Dodajte luk i pržite ga dok ne postane staklast. Dodajte isceđeni kupus u tavu sa lukom.
Pržite kupus na srednjoj vatri dok ne omekša i dobije zlatno-smeđu boju. Ovo može potrajati oko 20-30 minuta.
Po želji, dodajte kašičicu šećera kako bi kupus dobio blago karamelizovan ukus. Kada je kupus gotov, dodajte kuvane flekice u šerpu. Dobro promešajte kako bi se testenina ravnomerno pomešala sa kupusom. Po ukusu dodajte so i biber.
Flekice sa kupusom poslužite tople. Po želji, možete ih posuti sa malo sveže seckanog peršuna ili parmezana ako ne postite.