scattered clouds
17°C
25.03.2025.
Нови Сад
eur
117.0992
usd
112.8015
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ОВО ЈЕ УКУСНИ ПОСНИ ЧИЗКЕЈК Прави се брзо и не иде у рерну, већ у фрижидер

23.03.2025. 20:54 21:07
Пише:
Извор:
Srbija danas
kolač
Фото: Open AI, ilustracija

За разлику од многих састојака чији је састав упитан у току поста, овде нема дилеме.

Уколико желите да се почастите омиљеном посластицом у току поста, а нисте сигурни у то колико су посне намирнице које купујемо у маркетима, ево рецепта за вас.

Када купујемо у продавницама врло често на паковању пише да је нешто посно, а у декларацији се могу пронаћи састојци који то нису. Исто важи и за продавнице здраве хране у којима се купује на меру, где све добијате у брендираним кесицама на којима не пише састав, тако да се у то колико је посна намирница коју купујете, на крају и не можете уверити. 

Зато вам препоручујемо да направите посни, сирови чизкејк јер су све намирнице посне. То чак и не морате проверавати, довољно је да погледате састав у наставку текста.

Састојци за подлогу:

200 грама бадема

160 греме свежих урми (урме, датуље, датуле)

већи прстохват соли

Фил:

300 г индијских ораха потопљених у води најмање 5 сати

сок од 2-3 лимуна (око 80мл)

шипка ваниле или 1.5 кашичица екстракта

100 мл истопљеног кокосовог уља (око 80г)

90 мл меда (око 120г) или агавиног сирупа (за веган верзију)

150-170 г малина (свеже или смрзнуте)

Поступак припреме

Урме потопите у воду и оставите их 10-ак минута да омекшају. Обично користимо свеже, али можете их заменити и сушеним урмама. 

Водите рачуна да буду без додатног шећера. Исперите их, склоните кожицу и семенку.

Калуп са ободом пречника 22 цм обложите провидном фолијом. Потрудите се да буде што мање нагужвана, како би на крају колач финије изгледао.

У сецкалицу, мултипрактик или нешто слично, убаците бадеме (неољуштене или ољуштене), урме и прстохват соли. Самељите у блендеру до жељене текстуре - потребно је да се састојци сједине, али не мора се претворити у пасту - много је занимљивије ако остану крупни комадићи бадема. 

Ако од делића смесе можете направити лоптицу, подлога је готова. У супротном, додајте кашичицу воде или кокосовог уља и поново на кратко измиксајте.

Изручите смесу у калуп и добро је утапкајте и поравнајте. Оставите са стране док не припремите фил.

Фил:

Процедите индијске орахе који су стајали потопљени у води најмање пет сати (још боље преко ноћи), исперите их и добро оцедите - мало утапкајте папирним убрусом вишак воде.

У шерпици спојите кокосово уље и мед, загрејте на најслабијој ватри само док не постану течни, а затим их мало умутите док се споје. 

Шипку ваниле преполовите уздужно и тупом страном ножа склоните семенке које ћете убацити у фил. Уместо њих, можете користити екстракт или ванилу у праху.

У чист мултипрактик или сецкалицу, убаците све састојке за фил осим малина. 

Потребно је све блендирати док не добијете свиленкаст и гладак фил. 

Међутим, за то ће вам бити потребна нека прилично јака машина, али у супротном, фил ће бити малчице зрнаст и не тако гладак, што не смета и неће утицати на укус.

Дакле, у мултипрактику (који без проблема направи путер од орашастих плодова, али је сасвим обичан), потребно је неких 10-ак минута блендирања уз паузе и најјачом снагом. Можда би било боље ако прво измиксате орахе док их не претворите у пасту, а затим додате остале састојке.

Одвојите око две трећине (или нешто више од половине) смесе, преспите преко подлоге и поравнајте.

Филу који је остао у машини додајте малине и измиксајте док се све не обоји равномерно. Преспите преко белог фила, поравнајте или направите брдашца кашиком и ставите у замрзивач.

Колач оставите на собној температури око пола сата пре служења, а оно што остане (ако остане) можете чувати у фрижидру или у замрзивачу и вадити по потреби. 

Фантастичан је кад је хладан, када се тек одледи.

Можете послужити уз свеже воће по жељи, али сам колач је препун укуса, тако да није потребно и то је ствар вашег укуса.

Извор:
Srbija danas
Пише:
Пошаљите коментар