ОВО ЈЕ УКУСНИ ПОСНИ ЧИЗКЕЈК Прави се брзо и не иде у рерну, већ у фрижидер
За разлику од многих састојака чији је састав упитан у току поста, овде нема дилеме.
Уколико желите да се почастите омиљеном посластицом у току поста, а нисте сигурни у то колико су посне намирнице које купујемо у маркетима, ево рецепта за вас.
Када купујемо у продавницама врло често на паковању пише да је нешто посно, а у декларацији се могу пронаћи састојци који то нису. Исто важи и за продавнице здраве хране у којима се купује на меру, где све добијате у брендираним кесицама на којима не пише састав, тако да се у то колико је посна намирница коју купујете, на крају и не можете уверити.
Зато вам препоручујемо да направите посни, сирови чизкејк јер су све намирнице посне. То чак и не морате проверавати, довољно је да погледате састав у наставку текста.
Састојци за подлогу:
200 грама бадема
160 греме свежих урми (урме, датуље, датуле)
већи прстохват соли
Фил:
300 г индијских ораха потопљених у води најмање 5 сати
сок од 2-3 лимуна (око 80мл)
шипка ваниле или 1.5 кашичица екстракта
100 мл истопљеног кокосовог уља (око 80г)
90 мл меда (око 120г) или агавиног сирупа (за веган верзију)
150-170 г малина (свеже или смрзнуте)
Поступак припреме
Урме потопите у воду и оставите их 10-ак минута да омекшају. Обично користимо свеже, али можете их заменити и сушеним урмама.
Водите рачуна да буду без додатног шећера. Исперите их, склоните кожицу и семенку.
Калуп са ободом пречника 22 цм обложите провидном фолијом. Потрудите се да буде што мање нагужвана, како би на крају колач финије изгледао.
У сецкалицу, мултипрактик или нешто слично, убаците бадеме (неољуштене или ољуштене), урме и прстохват соли. Самељите у блендеру до жељене текстуре - потребно је да се састојци сједине, али не мора се претворити у пасту - много је занимљивије ако остану крупни комадићи бадема.
Ако од делића смесе можете направити лоптицу, подлога је готова. У супротном, додајте кашичицу воде или кокосовог уља и поново на кратко измиксајте.
Изручите смесу у калуп и добро је утапкајте и поравнајте. Оставите са стране док не припремите фил.
Фил:
Процедите индијске орахе који су стајали потопљени у води најмање пет сати (још боље преко ноћи), исперите их и добро оцедите - мало утапкајте папирним убрусом вишак воде.
У шерпици спојите кокосово уље и мед, загрејте на најслабијој ватри само док не постану течни, а затим их мало умутите док се споје.
Шипку ваниле преполовите уздужно и тупом страном ножа склоните семенке које ћете убацити у фил. Уместо њих, можете користити екстракт или ванилу у праху.
У чист мултипрактик или сецкалицу, убаците све састојке за фил осим малина.
Потребно је све блендирати док не добијете свиленкаст и гладак фил.
Међутим, за то ће вам бити потребна нека прилично јака машина, али у супротном, фил ће бити малчице зрнаст и не тако гладак, што не смета и неће утицати на укус.
Дакле, у мултипрактику (који без проблема направи путер од орашастих плодова, али је сасвим обичан), потребно је неких 10-ак минута блендирања уз паузе и најјачом снагом. Можда би било боље ако прво измиксате орахе док их не претворите у пасту, а затим додате остале састојке.
Одвојите око две трећине (или нешто више од половине) смесе, преспите преко подлоге и поравнајте.
Филу који је остао у машини додајте малине и измиксајте док се све не обоји равномерно. Преспите преко белог фила, поравнајте или направите брдашца кашиком и ставите у замрзивач.
Колач оставите на собној температури око пола сата пре служења, а оно што остане (ако остане) можете чувати у фрижидру или у замрзивачу и вадити по потреби.
Фантастичан је кад је хладан, када се тек одледи.
Можете послужити уз свеже воће по жељи, али сам колач је препун укуса, тако да није потребно и то је ствар вашег укуса.