OVO JE UKUSNI POSNI ČIZKEJK Pravi se brzo i ne ide u rernu, već u frižider
Za razliku od mnogih sastojaka čiji je sastav upitan u toku posta, ovde nema dileme.
Ukoliko želite da se počastite omiljenom poslasticom u toku posta, a niste sigurni u to koliko su posne namirnice koje kupujemo u marketima, evo recepta za vas.
Kada kupujemo u prodavnicama vrlo često na pakovanju piše da je nešto posno, a u deklaraciji se mogu pronaći sastojci koji to nisu. Isto važi i za prodavnice zdrave hrane u kojima se kupuje na meru, gde sve dobijate u brendiranim kesicama na kojima ne piše sastav, tako da se u to koliko je posna namirnica koju kupujete, na kraju i ne možete uveriti.
Zato vam preporučujemo da napravite posni, sirovi čizkejk jer su sve namirnice posne. To čak i ne morate proveravati, dovoljno je da pogledate sastav u nastavku teksta.
Sastojci za podlogu:
200 grama badema
160 greme svežih urmi (urme, datulje, datule)
veći prstohvat soli
Fil:
300 g indijskih oraha potopljenih u vodi najmanje 5 sati
sok od 2-3 limuna (oko 80ml)
šipka vanile ili 1.5 kašičica ekstrakta
100 ml istopljenog kokosovog ulja (oko 80g)
90 ml meda (oko 120g) ili agavinog sirupa (za vegan verziju)
150-170 g malina (sveže ili smrznute)
Postupak pripreme
Urme potopite u vodu i ostavite ih 10-ak minuta da omekšaju. Obično koristimo sveže, ali možete ih zameniti i sušenim urmama.
Vodite računa da budu bez dodatnog šećera. Isperite ih, sklonite kožicu i semenku.
Kalup sa obodom prečnika 22 cm obložite providnom folijom. Potrudite se da bude što manje nagužvana, kako bi na kraju kolač finije izgledao.
U seckalicu, multipraktik ili nešto slično, ubacite bademe (neoljuštene ili oljuštene), urme i prstohvat soli. Sameljite u blenderu do željene teksture - potrebno je da se sastojci sjedine, ali ne mora se pretvoriti u pastu - mnogo je zanimljivije ako ostanu krupni komadići badema.
Ako od delića smese možete napraviti lopticu, podloga je gotova. U suprotnom, dodajte kašičicu vode ili kokosovog ulja i ponovo na kratko izmiksajte.
Izručite smesu u kalup i dobro je utapkajte i poravnajte. Ostavite sa strane dok ne pripremite fil.
Fil:
Procedite indijske orahe koji su stajali potopljeni u vodi najmanje pet sati (još bolje preko noći), isperite ih i dobro ocedite - malo utapkajte papirnim ubrusom višak vode.
U šerpici spojite kokosovo ulje i med, zagrejte na najslabijoj vatri samo dok ne postanu tečni, a zatim ih malo umutite dok se spoje.
Šipku vanile prepolovite uzdužno i tupom stranom noža sklonite semenke koje ćete ubaciti u fil. Umesto njih, možete koristiti ekstrakt ili vanilu u prahu.
U čist multipraktik ili seckalicu, ubacite sve sastojke za fil osim malina.
Potrebno je sve blendirati dok ne dobijete svilenkast i gladak fil.
Međutim, za to će vam biti potrebna neka prilično jaka mašina, ali u suprotnom, fil će biti malčice zrnast i ne tako gladak, što ne smeta i neće uticati na ukus.
Dakle, u multipraktiku (koji bez problema napravi puter od orašastih plodova, ali je sasvim običan), potrebno je nekih 10-ak minuta blendiranja uz pauze i najjačom snagom. Možda bi bilo bolje ako prvo izmiksate orahe dok ih ne pretvorite u pastu, a zatim dodate ostale sastojke.
Odvojite oko dve trećine (ili nešto više od polovine) smese, prespite preko podloge i poravnajte.
Filu koji je ostao u mašini dodajte maline i izmiksajte dok se sve ne oboji ravnomerno. Prespite preko belog fila, poravnajte ili napravite brdašca kašikom i stavite u zamrzivač.
Kolač ostavite na sobnoj temperaturi oko pola sata pre služenja, a ono što ostane (ako ostane) možete čuvati u frižidru ili u zamrzivaču i vaditi po potrebi.
Fantastičan je kad je hladan, kada se tek odledi.
Možete poslužiti uz sveže voće po želji, ali sam kolač je prepun ukusa, tako da nije potrebno i to je stvar vašeg ukusa.