Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

OVO JE UKUSNI POSNI ČIZKEJK Pravi se brzo i ne ide u rernu, već u frižider

23.03.2025. 20:54 21:07
Piše:
Izvor:
Srbija danas
kolač
Foto: Open AI, ilustracija

Za razliku od mnogih sastojaka čiji je sastav upitan u toku posta, ovde nema dileme.

Ukoliko želite da se počastite omiljenom poslasticom u toku posta, a niste sigurni u to koliko su posne namirnice koje kupujemo u marketima, evo recepta za vas.

Kada kupujemo u prodavnicama vrlo često na pakovanju piše da je nešto posno, a u deklaraciji se mogu pronaći sastojci koji to nisu. Isto važi i za prodavnice zdrave hrane u kojima se kupuje na meru, gde sve dobijate u brendiranim kesicama na kojima ne piše sastav, tako da se u to koliko je posna namirnica koju kupujete, na kraju i ne možete uveriti. 

Zato vam preporučujemo da napravite posni, sirovi čizkejk jer su sve namirnice posne. To čak i ne morate proveravati, dovoljno je da pogledate sastav u nastavku teksta.

Sastojci za podlogu:

200 grama badema

160 greme svežih urmi (urme, datulje, datule)

veći prstohvat soli

Fil:

300 g indijskih oraha potopljenih u vodi najmanje 5 sati

sok od 2-3 limuna (oko 80ml)

šipka vanile ili 1.5 kašičica ekstrakta

100 ml istopljenog kokosovog ulja (oko 80g)

90 ml meda (oko 120g) ili agavinog sirupa (za vegan verziju)

150-170 g malina (sveže ili smrznute)

Postupak pripreme

Urme potopite u vodu i ostavite ih 10-ak minuta da omekšaju. Obično koristimo sveže, ali možete ih zameniti i sušenim urmama. 

Vodite računa da budu bez dodatnog šećera. Isperite ih, sklonite kožicu i semenku.

Kalup sa obodom prečnika 22 cm obložite providnom folijom. Potrudite se da bude što manje nagužvana, kako bi na kraju kolač finije izgledao.

U seckalicu, multipraktik ili nešto slično, ubacite bademe (neoljuštene ili oljuštene), urme i prstohvat soli. Sameljite u blenderu do željene teksture - potrebno je da se sastojci sjedine, ali ne mora se pretvoriti u pastu - mnogo je zanimljivije ako ostanu krupni komadići badema. 

Ako od delića smese možete napraviti lopticu, podloga je gotova. U suprotnom, dodajte kašičicu vode ili kokosovog ulja i ponovo na kratko izmiksajte.

Izručite smesu u kalup i dobro je utapkajte i poravnajte. Ostavite sa strane dok ne pripremite fil.

Fil:

Procedite indijske orahe koji su stajali potopljeni u vodi najmanje pet sati (još bolje preko noći), isperite ih i dobro ocedite - malo utapkajte papirnim ubrusom višak vode.

U šerpici spojite kokosovo ulje i med, zagrejte na najslabijoj vatri samo dok ne postanu tečni, a zatim ih malo umutite dok se spoje. 

Šipku vanile prepolovite uzdužno i tupom stranom noža sklonite semenke koje ćete ubaciti u fil. Umesto njih, možete koristiti ekstrakt ili vanilu u prahu.

U čist multipraktik ili seckalicu, ubacite sve sastojke za fil osim malina. 

Potrebno je sve blendirati dok ne dobijete svilenkast i gladak fil. 

Međutim, za to će vam biti potrebna neka prilično jaka mašina, ali u suprotnom, fil će biti malčice zrnast i ne tako gladak, što ne smeta i neće uticati na ukus.

Dakle, u multipraktiku (koji bez problema napravi puter od orašastih plodova, ali je sasvim običan), potrebno je nekih 10-ak minuta blendiranja uz pauze i najjačom snagom. Možda bi bilo bolje ako prvo izmiksate orahe dok ih ne pretvorite u pastu, a zatim dodate ostale sastojke.

Odvojite oko dve trećine (ili nešto više od polovine) smese, prespite preko podloge i poravnajte.

Filu koji je ostao u mašini dodajte maline i izmiksajte dok se sve ne oboji ravnomerno. Prespite preko belog fila, poravnajte ili napravite brdašca kašikom i stavite u zamrzivač.

Kolač ostavite na sobnoj temperaturi oko pola sata pre služenja, a ono što ostane (ako ostane) možete čuvati u frižidru ili u zamrzivaču i vaditi po potrebi. 

Fantastičan je kad je hladan, kada se tek odledi.

Možete poslužiti uz sveže voće po želji, ali sam kolač je prepun ukusa, tako da nije potrebno i to je stvar vašeg ukusa.

Izvor:
Srbija danas
Piše:
Pošaljite komentar