ОВО ЈЕ РЕЦЕПТ ЗА ШТРУДЛУ С МАКОМ КОЈА ВРАЋА У ДЕТИЊСТВО Само овако се прави
Готово да не постоји особа у Србији која не воли штрудлу, а посебно популарна у Војводини. Маковњача или штрудла са маком је најпознатија врста овог специјалитета.
Штрудла са маком се служи док је топла, а њена припрема изискује и неке посебне услове, с обзиром на то да се прави од мака, најпре морате добро осушити семе мака и самлети га.
Састојци:
2 кесице сувог пекарског квасца
2 дл воде
3 кафене кашичице шећера
8 дл млека
130 дкг брашна
1 кафена кашичица соли
100 г масти
1 јаје
Фил
500 г млевеног мака
2 дл млека
600 г шећера
Припрема
Тесто
У млаку воду додати издробљени квасац и 3 кашичице шећера па оставити да квасац запени. У ванглу сипати млако млеко, квасац који је надошао, па додати већи део брашна, со и месити тесто.
Тесто месити 5 до 10 минута. Опрати руке од теста па још мало мутити са машћу. Тесто прекрити чистом крпом па ставити на топло место да надође.
Након што је тесто нарасло премесити га на подлози посутој брашном и поделити на три једнака дела. Обликовати тесто у лоптице, развући их оклагијом на величину плитког тањира, па их прекрити крпом да се одмарају десет минута.
Фил
Ставити млеко да ври, па у то додати шећер и мак, а потом кувати око пет минута док се шећер не истопи.
Увијање штрудле
Ставите тесто на столњак, премажите машћу и рукама развуците правоугаоник. Фил распоредите на 4/5 површине и уз помоћ столњака увијте штрудлу. Тако увијену је пребаците у плех обложен пек-папиром. Нека стоји тако и нараста око 30 минута.
Рерну загрејте на 200 степени, а штрудлу премажите измућеним јајетом помешаним са машћу и пеците од 45 до 50 минута, у зависности од шпорета.