ОВО ЈЕ РЕЦЕПТ ЗА НЕОДОЉИВ РУМУНСКИ СЛАТКИШ КОЗОНАЦ Тадиционални колач који ће одушевити ваша чула
Овај колач долази из Румуније, а неизоставан је део празничне трпезе.
Његова богата арома комбинације ораха и какаа чини га правим избором за љубитеље традиционалних посластица.
Доносимо рецепт за козонац.
Састојци:
За тесто:
1 кг брашна
250 г шећера
500 мл топлог млека
4 јаја
100 г путера, отопљеног
50 мл уља
25 г свежег квасца
Рендана кора једног лимуна
Прстохват соли
За фил:
300 г млевених ораха
200 г шећера
2 кашике какаа
100 мл млека
1 кашика рума (по жељи)
100 г сувог грожђа (по жељи)
Припрема:
У топлом млеку растворите квасац са кашиком шећера и мало брашна. Оставите да квасац надође.
У великој посуди помешајте брашно, шећер, рендану кору лимуна и прстохват соли. Додајте надошли квасац, јаја, отопљени путер и уље. Замесите мекано тесто које се не лепи за руке. Оставите тесто да нарасте на топлом месту док се не удвостручи у величини.
Док тесто расте, припремите фил. У посуди помешајте млевене орахе, шећер, какао, млеко, рум и суво грожђе. Фил треба да буде густ, али довољно мазив.
Када тесто нарасте, поделите га на два дела. Сваки део развуците у правоугаоник, премажите филом од ораха и пажљиво уролајте. Увијте оба ролата заједно у облику плетенице и ставите у подмазан плех.
Оставите козонац да још једном нарасте у плеху, па га премажите умућеним јајетом.
Пеците у prеthodno загрејаној рерни на 180°Ц око 40-50 минута, док не добије златно-смеђу боју.
Охладите колач пре сечења и сервирања.