Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

OVO JE RECEPT ZA NEODOLJIV RUMUNSKI SLATKIŠ KOZONAC Tadicionalni kolač koji će oduševiti vaša čula

09.08.2024. 20:31 20:43
Piše:
Foto: Youtube Printscreen

Ovaj kolač dolazi iz Rumunije, a neizostavan je deo praznične trpeze.

Njegova bogata aroma kombinacije oraha i kakaa čini ga pravim izborom za ljubitelje tradicionalnih poslastica.

Donosimo recept za kozonac.

Sastojci:

Za testo:

1 kg brašna

250 g šećera

500 ml toplog mleka

4 jaja

100 g putera, otopljenog

50 ml ulja

25 g svežeg kvasca

Rendana kora jednog limuna

Prstohvat soli

Za fil:

300 g mlevenih oraha

200 g šećera

2 kašike kakaa

100 ml mleka

1 kašika ruma (po želji)

100 g suvog grožđa (po želji)

Priprema:

U toplom mleku rastvorite kvasac sa kašikom šećera i malo brašna. Ostavite da kvasac nadođe.

U velikoj posudi pomešajte brašno, šećer, rendanu koru limuna i prstohvat soli. Dodajte nadošli kvasac, jaja, otopljeni puter i ulje. Zamesite mekano testo koje se ne lepi za ruke. Ostavite testo da naraste na toplom mestu dok se ne udvostruči u veličini.

Dok testo raste, pripremite fil. U posudi pomešajte mlevene orahe, šećer, kakao, mleko, rum i suvo grožđe. Fil treba da bude gust, ali dovoljno maziv.

Kada testo naraste, podelite ga na dva dela. Svaki deo razvucite u pravougaonik, premažite filom od oraha i pažljivo urolajte. Uvijte oba rolata zajedno u obliku pletenice i stavite u podmazan pleh.

Ostavite kozonac da još jednom naraste u plehu, pa ga premažite umućenim jajetom.

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 40-50 minuta, dok ne dobije zlatno-smeđu boju.

Ohladite kolač pre sečenja i serviranja.

Piše:
Pošaljite komentar
KOLAČ SA ŠLJIVAMA I JOGURTOM Jednostavano se sprema, a ukus FENOMENALAN

KOLAČ SA ŠLJIVAMA I JOGURTOM Jednostavano se sprema, a ukus FENOMENALAN

07.08.2024. 13:43 13:50