OVO JE RECEPT ZA NEODOLJIV RUMUNSKI SLATKIŠ KOZONAC Tadicionalni kolač koji će oduševiti vaša čula
Ovaj kolač dolazi iz Rumunije, a neizostavan je deo praznične trpeze.
Njegova bogata aroma kombinacije oraha i kakaa čini ga pravim izborom za ljubitelje tradicionalnih poslastica.
Donosimo recept za kozonac.
Sastojci:
Za testo:
1 kg brašna
250 g šećera
500 ml toplog mleka
4 jaja
100 g putera, otopljenog
50 ml ulja
25 g svežeg kvasca
Rendana kora jednog limuna
Prstohvat soli
Za fil:
300 g mlevenih oraha
200 g šećera
2 kašike kakaa
100 ml mleka
1 kašika ruma (po želji)
100 g suvog grožđa (po želji)
Priprema:
U toplom mleku rastvorite kvasac sa kašikom šećera i malo brašna. Ostavite da kvasac nadođe.
U velikoj posudi pomešajte brašno, šećer, rendanu koru limuna i prstohvat soli. Dodajte nadošli kvasac, jaja, otopljeni puter i ulje. Zamesite mekano testo koje se ne lepi za ruke. Ostavite testo da naraste na toplom mestu dok se ne udvostruči u veličini.
Dok testo raste, pripremite fil. U posudi pomešajte mlevene orahe, šećer, kakao, mleko, rum i suvo grožđe. Fil treba da bude gust, ali dovoljno maziv.
Kada testo naraste, podelite ga na dva dela. Svaki deo razvucite u pravougaonik, premažite filom od oraha i pažljivo urolajte. Uvijte oba rolata zajedno u obliku pletenice i stavite u podmazan pleh.
Ostavite kozonac da još jednom naraste u plehu, pa ga premažite umućenim jajetom.
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 40-50 minuta, dok ne dobije zlatno-smeđu boju.
Ohladite kolač pre sečenja i serviranja.