ОВО ЈЕ НАЈБОЉИ РЕЦЕПТ ЗА КОРЕ ЗА ТОРТУ Сигурно вам неће пуцати, а свака посластица ће успети из прве
Иако ови проблеми могу бити уобичајени, уз неколико једноставних савета и разумевање процеса, бисквит сваки пут може испасти савршен. Ево зашто кора пуца, савија или се неправилно диже.
Један од најчешћих разлога за пуцање бисквита током печења је превисока температура у рерни. Када је температура превисока, спољни слој бисквита брзо стврдне, док унутрашњи још није потпуно печен. Како се смеша изнутра шири и наставља да се пече, врх бисквита нема довољно флексибилности да прихвати ово ширење, што доводи до пукотина.
Такође, предуго мешање смесе може да унесе превише ваздуха у тесто, што изазива прекомерно дизање и пуцање током печења. Користите умерену брзину мешања и избегавајте мешање предуго након што се сви састојци сједине.
Сви љубитељи печења знају колико је фрустрирајуће када кора за торту, уместо да буде савршено равна и мекана, попуца током печења или слегне чим се извади из рерне.
Иако ови проблеми могу бити уобичајени, уз неколико једноставних савета и разумевање процеса, бисквит сваки пут може испасти савршен. Ево зашто кора пуца, савија или се неправилно диже.
Зашто кора спласне?
Кора може да „падне“ из неколико разлога. Најчешћи узрок је отварање рерне током печења. Када се рерна отвори, температура унутра нагло опада, а тесто више нема подршку топлоте која је неопходна да бисквит нарастао. Такође, ако извадите кору прерано пре него што се потпуно испече, средина би и даље могла бити течна или мекана, што ће довести до слегања.
Још један уобичајени разлог за обрађивање је превише течности или масти у смеши. бисквиту је потребан избалансиран однос састојака да би се постигла стабилност.
Зашто се кора подигне у средини?
Ако се бисквит диже само у средини, то значи да је температура у рерни превисока или је смеса била прегуста. Када је температура превисока, ивице бисквита се брзо пеку и стврдну, док средина наставља да се шири и диже.
Такође може помоћи да се мешавина равномерно распореди у тепсији пре печења.
Рецепт за најбоље коре за торту
Након што смо објаснили честе грешке, овај рецепт ће вам помоћи направити савршено мекан, раван и укусан бисквит.
Састојци:
4 јаја
200 г шећера
200 г глатког брашна
1 прашак за пециво
1 ванилин шећер
100 мл млека
100 мл уља
прстохват соли
Припрема:
Загрејте рерну на 180 степени Целзијуса и округли плех (пречника 22-24 цм) обложите папиром за печење или га премажите путером и поспите брашном. Одвојите беланца од жуманаца. У чинију са жуманцима додајте шећер и ванилин шећер и мешајте док смеса не постане светла и кремаста. У мешавину жуманаца додајте млеко и уље и лагано промешајте.
У другу посуду просејте брашно, прашак за пециво и прстохват соли. Постепено додајте суве састојке у смесу са жуманцима, лагано мешајући да се сви састојци сједине. Умутити беланца у чврст снег. Уверите се да су вам чинија и метлице чисти и суви јер ће беланца боље умутити. Затим лагано умешати беланца у смесу, користећи лопатицу или варјачу, да задржи што више ваздуха у тесту.
Сипајте смесу у припремљен калуп и лагано протресите калуп да се тесто равномерно распореди. Пеците бисквит у загрејаној рерни око 30-35 минута. Проверите чачкалицом – ако изађе чиста, кора је печена. Не отварајте рерну првих 20 минута да би се бисквит равномерно подигао. Након печења, оставите кору у калупу 10 минута, па је извадите и ставите на решетку да се потпуно охлади.