ОВО ЈЕ ЧУВЕНИ ХИЛАНДАРСКИ ХЛЕБ Праве га монаси, а свеж је и укусан ко из пећи и после 15 дана ЧИТАВ ВЕК СТАРА РЕЦЕПТУРА
Хиландар је један од најзначајнијих и најстаријих духовних и културних центара српског народа.
Основан је крајем 12. века на Светој гори, на иницијативу Светог Саве, а у манастиру је 1199. године преминуо његов отац, велики жупан Стефан Немања. У овој малој заједници на Атосу између осталог постоји и пекара, а ево како монаси праве чувени хиландарски хлеб.
Пре свега, треба истаћи да се не пече сваког дана. Пећи се пале само по потреби, односно кад се и последња mrvica prethodno испеченог хлеба поједе или оде у презлу. Кажу да је хиландарски хлеб и после 15 дана укусан као кад изађе из пећи.
Како се прави хиландарски хлеб
Увече, по изласку из цркве, монах који је по послушању пекар у великом кориту са брашном и топлом водом замеси хлеб, на истом месту где се то чини већ више од 800 година. Истовремено се спрема квасац направљен од старог хлеба. Тесто се остави да нараста преко ноћи.
Када звоно позове на јутрење, око два после поноћи по нашем времену, пекар и још понеко из братије уз благослов и разрешење на каснији долазак у цркву поново меси, односно премеси хлеб.
Узимају ватру са кандила, пале фуруну, остављују у тепсији по килограм и пеку 10-15 минута. Направе по 150 килограма најмање. По изласку из цркве, свештеник даје деци по парче хлеба, који се још пуши.
У зависности од тога ког брашна има у манастиру прави се и бели и црни хлеб, а некад и погача. Сви који су га пробали кажу да је веома укусан. Монаси са Хиландара праве и грчки хлеб са маслинама, који се зове елиопсомо.
"У хиландарској пекари дневно се направи око 100 хлебова. За трепезом се свакога дана, поред монаха, нађе велики број поклоника и радника који су ангажовани на обнови. Рецепт по којем се прави хиландарски хлеб стар је неколико деценија, можда чак и цео век. Посебно је омиљен код браће Грка који долазе у манастир или живе и раде у његовом ближем окружењу. У Хиландару се припремају још 2 врсте хлеба. Такозвани калуђерски са 100 % домаћим пробиотским квасцем и црни зачински, који се прави само у току Великог поста", пише на Инстаграм налогу Хиландара.
(Blic.rs)