OVO JE ČUVENI HILANDARSKI HLEB Prave ga monasi, a svež je i ukusan ko iz peći i posle 15 dana ČITAV VEK STARA RECEPTURA
Hilandar je jedan od najznačajnijih i najstarijih duhovnih i kulturnih centara srpskog naroda.
Osnovan je krajem 12. veka na Svetoj gori, na inicijativu Svetog Save, a u manastiru je 1199. godine preminuo njegov otac, veliki župan Stefan Nemanja. U ovoj maloj zajednici na Atosu između ostalog postoji i pekara, a evo kako monasi prave čuveni hilandarski hleb.
Pre svega, treba istaći da se ne peče svakog dana. Peći se pale samo po potrebi, odnosno kad se i poslednja mrvica prethodno ispečenog hleba pojede ili ode u prezlu. Kažu da je hilandarski hleb i posle 15 dana ukusan kao kad izađe iz peći.
Kako se pravi hilandarski hleb
Uveče, po izlasku iz crkve, monah koji je po poslušanju pekar u velikom koritu sa brašnom i toplom vodom zamesi hleb, na istom mestu gde se to čini već više od 800 godina. Istovremeno se sprema kvasac napravljen od starog hleba. Testo se ostavi da narasta preko noći.
Kada zvono pozove na jutrenje, oko dva posle ponoći po našem vremenu, pekar i još poneko iz bratije uz blagoslov i razrešenje na kasniji dolazak u crkvu ponovo mesi, odnosno premesi hleb.
Uzimaju vatru sa kandila, pale furunu, ostavljuju u tepsiji po kilogram i peku 10-15 minuta. Naprave po 150 kilograma najmanje. Po izlasku iz crkve, sveštenik daje deci po parče hleba, koji se još puši.
U zavisnosti od toga kog brašna ima u manastiru pravi se i beli i crni hleb, a nekad i pogača. Svi koji su ga probali kažu da je veoma ukusan. Monasi sa Hilandara prave i grčki hleb sa maslinama, koji se zove eliopsomo.
"U hilandarskoj pekari dnevno se napravi oko 100 hlebova. Za trepezom se svakoga dana, pored monaha, nađe veliki broj poklonika i radnika koji su angažovani na obnovi. Recept po kojem se pravi hilandarski hleb star je nekoliko decenija, možda čak i ceo vek. Posebno je omiljen kod braće Grka koji dolaze u manastir ili žive i rade u njegovom bližem okruženju. U Hilandaru se pripremaju još 2 vrste hleba. Takozvani kaluđerski sa 100 % domaćim probiotskim kvascem i crni začinski, koji se pravi samo u toku Velikog posta", piše na Instagram nalogu Hilandara.
(Blic.rs)