Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ОВИХ 7 НАМИРНИЦА НИКАКО НЕМОЈТЕ ПОДГРЕВАТИ Могу бити изузетно опасне по здравље

29.11.2024. 21:58 22:03
Пише:
Фото: pixabay.com

Приликом припреме хране често се догоди да нешто остане за следећи дан.

Иако је практично загрејати оброк и тиме уштедети време, постоје одређене намирнице које подгревање може учинити ризичним по здравље.

У наставку вам доносимо списак од седам намирница које никако не би требало подгревати:

Кромпир
Кромпир је чест прилог који ретко поједемо у целости. Међутим, кувани кромпир никада не треба остављати на собној температури јер је подложан развоју бактерија као што је Clostridium botulinum. Ако се ипак једе након што се поквари, може довести до озбиљног тровања храном. Кувани кромпир треба одмах одложити у фрижидер ако планирате да га једете касније.

Пиринач
Иако изгледа безазлено, пиринач може бити потенцијално опасан. Уколико се чува на собној температури, у њему се могу развити бактерије попут Bacillus cereus, које представљају значајан ризик по здравље. Пиринач је најбоље складиштити у херметички затвореној посуди у фрижидеру.

Гљиве
Већ припремљене гљиве треба што пре конзумирати, а остатке чувати искључиво у фрижидеру, и то највише један дан. На собној температури могу испуштати токсине, а подгревање мења структуру њихових протеина, чинећи их штетним.

Јаја
Без обзира на то да ли су у питању кајгана, кувана или печена јаја, подгревање ових намирница није препоручљиво. Током загревања долази до промена у беланчевинама, што може изазвати пробавне тегобе. Ако вам јаја остану након оброка, боље их је бацити него ризиковати здравље.

Пилетина
Пилетина се може јести хладна, на пример у комбинацији са свежом салатом. Ипак, подгревање није препоручљиво због високог садржаја протеина који, када се поново загревају, мењају структуру и могу изазвати озбиљне стомачне тегобе.

Целер, лук и цвекла
Ове намирнице често се користе за припрему зимских супа. Иако је уобичајено да се супе подгревају, треба бити опрезан јер се током загревања ослобађају нитрати, који се могу претворити у нитрите. Поновљено загревање може довести до стварања канцерогених једињења.

Уља
Одређена уља, попут оних од ораха, лешника, семенки грожђа или авокада, нису стабилна на високим температурама и имају кратак рок трајања. Загревањем ових уља могу се створити трансмасти које су штетне по здравље. Зато пажљиво бирајте уља за припрему хране и избегавајте њихово поновно загревање.

Иако је економично и практично чувати остатке хране, неопходно је бити пажљив како бисте избегли здравствене ризике. 

 

 

 

Извор:
Дневник/Н1.хр
Пише:
Пошаљите коментар