clear sky
1°C
21.02.2025.
Нови Сад
eur
117.0992
usd
112.8015
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ОВАКО СЕ НЕКАД ЈЕЛО Заборављени укуси старих времена: ПЕТ ЈЕЛА НА КАШИКУ КОЈА МИРИШУ НА ДОМ!

18.02.2025. 11:01 11:24
Пише:
Извор:
Дневник/ beautehealthy.com
ручак
Фото: Ilustracija/ AI

Некада ручак није могао да прође без пасуља, бораније, грашка и купуса.

Та јела нису била само оброк, већ прави симбол породичног окупљања и домаће кухиње. Данас су често потиснута модерним рецептима, али њихов мирис и укус и даље буди носталгију.

Ево пет традиционалних јела која су некада била незаобилазна на трпези:

1. Пасуљ – неприкосновени краљ недељног ручка

Vojnicki_pasulj_6
Фото: Дневник/ С. Шушњевић

Пасуљ је био и остао једно од најомиљенијих јела на нашем поднебљу. Једноставан за припрему, богат гвожђем и хранљивим састојцима, био је незаменљив у сваком домаћинству.

Састојци:

  • 2 главице црног лука
  • 3 чена белог лука
  • 3 шаргарепе
  • 500 г пасуља
  • со, бибер, зачинска паприка
  • сушена ребарца и мало суве сланине
  • 1 кашика масти

Припрема: На загрејаној масти пропржити ситно сецкани лук и шаргарепу, затим додати сланину исечену на коцкице и ребарца. Све динстати 15 минута, а потом додати претходно намочен пасуљ. Додати зачине, налити водом и кувати око сат и по.

2. Сладак купус – нераздвојни пратилац меке јунетине

slatki kupus PIX
Фото: Pixabay.com

Јело које се спремало у скоро сваком дому, јер је једноставно и веома укусно.

Састојци:

  • 1 велика главица свежег купуса
  • 1 главица црног лука
  • 2 шаргарепе
  • 1 парадајз
  • 1 пашканат
  • 300 г јунећег меса
  • 1 кашика масти
  • со, бибер, зачинска паприка

Припрема: На загрејаној масти пропржити лук, шаргарепу и пашканат, додати јунеће месо исечено на коцке. После 15 минута додати сецкани купус и парадајз. Додати зачине, налити водом и крчкати сат времена. За љубитеље зачињених укуса, препоручује се додатак љуте паприке.

3. Чорба од коприве – природна витаминска бомба

коприва
Фото: Dnevnik.rs

Ова чорба је некада била основни пролећни оброк, пун витамина и идеалан за опоравак након зиме.

Састојци:

  • 1 кашика масти
  • 2 млада лука са перима
  • 2 младе шаргарепе
  • мало свежег першуна
  • 4 млада кромпира
  • 10 врхова младе коприве
  • со, бибер

Припрема: Пропржити лук, шаргарепу и кромпир на масти, додати опране врхове коприве, налити водом и кувати сат времена. У мало воде умутити две кашичице брашна и додати у чорбу, пустити да ври још неколико минута.

4. Бела чорба – зимска храна за душу

bela
Фото: Pixabay.com

Ово је било једно од оних јела која су се често спремала у хладним месецима и давала снагу целом домаћинству.

Састојци:

  • 3 кромпира
  • 3 шаргарепе
  • 1 главица црног лука
  • 500 мл слатког млека
  • мало домаћег кајмака

Припрема: Пропржити кромпир, лук и шаргарепу, додати воду и млеко и кувати пола сата. Додати со, бибер и на крају кајмак. Оставити да се чорба мало крчка и послужити топлу.

5. Грашак са мирођијом – мирисно јело које су старији обожавали

Иако деца често избегавају мирођију, старији су уживали у овом класичном јелу.

grasak
Фото: Pixabay.com

Састојци:

  • 1 главица лука
  • 2 шаргарепе
  • 1 пашканат
  • 400 г грашка
  • 2 средња кромпира
  • 300 г јунећег меса
  • свежа мирођија
  • со, бибер, зачинска паприка

Припрема: Пропржити лук, шаргарепу и пашканат, додати месо и грашак, налити мало воде и крчкати 10 минута. Потом додати још воде и кувати око 40 минута. На крају додати мирођију и зачинити по укусу.

Извор:
Дневник/ beautehealthy.com
Пише:
Пошаљите коментар